Kémkedés vádjával őrizetbe vett az iráni Forradalmi Gárda több külföldit, köztük Nagy-Britannia második legmagasabb rangú teheráni diplomatáját, amiért többek között talajmintákat vettek egy lezárt katonai övezetben - jelentette szerdán az iráni állami televízió.
A tájékoztatásból nem derült ki, hogy az érintettek továbbra is hatósági őrizetben vannak-e.
"Ezek a kémek talajmintákat vettek Irán központi sivatagjában, ahol a Forradalmi Gárda rakétagyakorlatait végzi" - ismertette a tévé.
A televízió által közölt felvételeken Giles Whitaker volt látható családjával Irán központi részén, ahol a brit diplomata - úgy tűnt - mintákat vett a talajból.
"Whitakert, miután bocsánatot kért, kiutasították a területről" - közölte a televízió.
Az őrizetbe vettek egyikét Ausztria teheráni kulturális attaséjának férjeként azonosították. Egy harmadik külföldi fényképét is bemutatták. A Maciej Walczak néven azonosított férfi lengyel egyetemi professzor, aki turistaként érkezett az országba.
A tévé felvételeket mutatott Walczakról és három kollégájáról egy másik régióban, amint földmintákat vesznek a déli Kermán tartományban egy rakétateszt idején.
Az iráni Forradalmi Gárda már több tucat kettős állampolgárt és külföldit vett őrizetbe az utóbbi években többnyire kémkedés és egyéb, nemzetbiztonsággal kapcsolatos vádakkal.
Frissítés: London cáfol
Nem sokkal később a brit külügyminisztérium álhírnek nevezte az értesülést.
"A brit diplomata őrizetbe vételéről szóló értesülés teljességgel hamis" - közölte a brit külügyminisztérium szóvivője.
(MTI)