Július 4-én gyorsan cáfolniuk kellett magukat az ukránoknak, amikor közölték, újra kitűzték az ország zászlaját az oroszok által elhagyott Kígyó-szigeten. Akkor az ukrán fegyveres erők déli parancsnokságának szóvivője, Natalja Humenjuk kénytelen volt pontosítani a szavait, mondván, „metaforikusan” értette, amit mondott, hiszen csak helikopterrel ledobtak egy zászlót a szigetre, amely „ott várja majd a csapataink megérkezését, akik felvonják majd”.
Nos, a zászlófelvonás azóta meg is történt, erről Andrij Jermak, Zelenszkij kabinetfőnöke tett közzé fotót:
Zoom
Zoom
Az orosz haderő erre reagálva azt közölte, megölték azokat az ukrán katonákat, akik felvonták a zászlót.
Az orosz közlés szerint az ukrán katonák helyi idő szerint hajnali 5-kor, motorcsónakkal érkeztek a szigetre, ezután egy repülőről, precíziós rakétával támadtak rájuk az oroszok, több katona halálát okozva. A túlélők a szárazföld felé menekültek, állítják.
Az orosz közlést független forrás nem erősítette meg, de korábban már voltak arról hírek, hogy két rakéta is a Kígyó-szigetbe csapódott a hajnali órákban.
Zoom

Az ukrán hadsereg adott ki drónnal készített felvételt arról, hogy ugyan tényleg lobog az ukrán zászló a Kígyó-szigeten, de láthatóan nagy károkat szenvedett egy épület az orosz rakétázás eredményeképpen - írja a Telex.
Zoom