Nyom nélkül eltűnt a Twitterről a több mint 120 ezer követővel rendelkező „Canadian Ukrainian Volunteer” névre hallgató oldal, melynek kezelője azt állította, hogy egy „különleges mesterlövész-egység” tagja Ukrajnában, és rendszeresen tett közzé bejegyzéseket az ottani eseményekről – többnyire más forrásból származó médiatartalmat. Egy ideje gyanítani lehetett, hogy a magát ukrán önkéntesnek valló férfi kamuzik, de hónapokon át sikeresen hülyítette követőit, írja a Portfolió.
Február végén, az Ukrajna elleni invázió kezdetén regisztrálták a „Canadian Ukrainian Volunteer” névre hallgató fiókot Twitteren, melynek kezelője azt állította, hogy egy „különleges mesterlövész-egység” tagja Ukrajnában, ahol az oroszok ellen harcol. Az „önkéntes” rendszeresen nagyotmondó állításokat tett közzé arról, hogy milyen fantasztikus harctéri sikereket ért el az oroszokkal szemben, illetve milyen élményeket szerzett a harcok során. Ahhoz képest, hogy állítólag folyamatosan harcban volt, nem ritkán napi 6-8 órát twitterezett, közben többnyire más ukrán katonák által készített felvételeket osztott meg.
Nyárra már nagyon sokaknak gyanússá vált, hogy a férfi valójában nem is harcol Ukrajnában, hanem egy pózer, aki igazából a közösségi médiatevékenységéból próbál magának üzletet építeni. Jelentős aktivitását Twitteren azzal próbálta megmagyarázni a férfi, hogy valójában egy „több emberből álló alakulat” kezeli a fiókot.
Végül a lebukást az hozta, hogy a „kanadai önkéntes” hónapok után fotókkal próbálta meg bizonyítani, hogy Ukrajnában harcol. Feltöltött magáról egy képet, melyen ukrán zubbonyban, sisakban, plate carrierrel és Kalasnyikov-tárakkal pózol.
Szemfüles hozzáértők viszont egyből lebuktatták: sisakja egy műanyag airsoftos replika volt, AK-tárai pedig szintén airsoftos midcaptárak voltak.
Ezután újabb fotóval próbálta igazolni, hogy igenis Ukrajnában harcol, mellyel csak tovább rontotta a helyzetet: plate nélküli, Ali Express-es málhamellény, összeszigszalagotott 7,62-es és 5,45-ös tár és végül: egy Cyma 0.45C airsoft-replika.
Az oldalt röviddel ezután törölték, most egy paródiaoldal működik a helyén.