Gyűlöletbűncselekmény vádjával is életfogytiglani börtönre ítélte a szövetségi körzeti bíróság azt az apát és fiát, aki 2020 januárjában egy társukkal közösen üldözni kezdett, majd lelőtt egy kocogó fekete férfit az amerikai Georgia állambeli Brunswick-ban.
Greg és Travis McMichaelt, apát és fiát, valamint társukat, William "Roddie" Bryan-t idén januárban már gyilkosságért életfogytiglani börtönre ítélte az állam bírósága, azzal, hogy feltételesen sem bocsáthatók szabadlábra.
Az ügy, az Ahmaud Arbery-gyilkosság annak idején, 2020 elején nagy visszhangot váltott ki. A szövetségi körzeti bíróság az üldözésben résztvevő harmadik férfit a gyilkosságig fajuló cselekményben játszott szerepéért - szintén gyűlöletbűncselekményért - 35 évre ítélte.
A szövetségi bíró úgy fogalmazott, hogy Travis McMichael, aki a halált okozó fegyvert tartotta és elsütötte azt, tisztességes tárgyalásban részesült.
A bírósági eljárás során az idősebb McMichael, Greg az áldozat családjának címezve szavait leírhatatlannak nevezte a veszteséget, ami őket érte, és kijelentette, "nem akarta volna, hogy ez az egész megtörténjen, és azon a napon az ő és a fia szívében sem volt rosszindulat".
A vádlottak a nyomozás és eljárás során azzal védekeztek, hogy a 25 éves Ahmaud Arbery-t látták egy környékbeli telken átvágni, azt hitték róla, hogy betörő, ezért eredtek a nyomába, és üldözték keresztül a környéken. A vizsgálat megállapította, hogy az áldozat fegyvertelen volt, és nem követett el bűncselekményt.
A két McMichael egy múlt heti bírósági feljegyzés szerint azt kérte, hogy a büntetést szövetségi börtönben tölthessék le, mert Georgia állam büntetésvégrehajtási intézményeiben nem éreznék magukat biztonságban. Az áldozat családja ugyanakkor ragaszkodott ahhoz, hogy a büntetést az állami börtönben töltsék le az elítéltek, mert úgy vélik, egy szövetségi börtön nem lenne elég kemény a számukra - írja az MTI.
De mi van, ha nem úgy történt, ahogy az MTI írja?
Részlet Csonthegyi Szilárd Velük együtt nincs jövőnk: zsidók és négerek, meg a térdeplő fehérek című tanulmányából:
Ahmaud Arbery (aki korábban már került rendőrkézre, amiért fegyverrel ment egy iskolába, ahol ő nem is volt diák) esete kapcsán a világot az a nézet járta be a médiában, hogy a „békésen kocogó Arbery-t egy georgiai kisvárosban lőtte agyon két fehér férfi, mert azt hitték róla, hogy tolvaj.” A valóság ezzel szemben az, hogy egy építés alatt álló családi házhoz valaki többször bement, több ezer dollárnyi érték tűnt el, majd az emiatt felszerelt térfigyelő kamerán ezt a négert látták többször is (este) bemenni. A szomszéd, Gregory McMichael, aki korábban rendőr volt, tudott minderről, és amikor saját szemével látta Arberyt kifutni a házból egyik nap, fiával utánamentek egy autóval. A fegyverviselés náluk jogszerű, ahogy a bűncselekménnyel gyanúsítható személy feltartóztatása is a rendőrség kiérkezéséig. McMichaelék ezt tették: hívták a rendőröket, és utánamentek egy másik szomszéddal, aki videóra vette mindezt. Amikor utolérték, mondták neki, hogy álljon meg, de amint a videón látható, Arbery nekifutásból rátámadott egyikükre, akit ököllel többször fejen ütött, miközben a fegyvert akarta elvenni attól, s ekkor sült el a megtámadott fehér férfi kezében a puska.
Zoom
Ahmaud Arbery a fegyveres férfit ütlegeli pillanatokkal a végzetes lövés előtt
Beszámolójuk a sérüléseknek és a videón látottaknak megfelelt, így ez egy jogszerű önvédelemként volt kezelve – egészen addig, amíg a média nem kezdte el teljesen alaptalanul szajkózni a „fehérek levadásztak egy ártatlan kocogó feketét” történetét, annak ellenére, hogy a videó egyértelműen mutatja az önvédelmet. Az országos rasszizmustól zengő hisztériának köszönhetően nem csak a két McMichaelt, de azt is letartóztatták azóta, aki csak videózott. Az eset se nem gyilkosság, se nem faji alapú.