Tizennégy helyszínen legalább 76 ember, köztük hat nő és négy gyerek halt meg Iránban az utóbbi tíz nap tüntetései során - közölte az oslói székhelyű Iran Human Rights (IHR) nevű jogvédő szervezet kedden.
A szervezet állítása szerint videófelvételeket is be tud mutatni annak bizonyítékaként, hogy az iráni rendfenntartó erők éles lőszerrel is lőttek a tiltakozókra. Hétfő este nemcsak Teheránban, hanem több vidéki városban is kiújultak a tüntetések. Az országos tiltakozás oka, hogy szeptember 13-án meghalt egy őrizetbe vett fiatal kurd nő, a 22 éves Mahsza Amini, akit azért tartóztattak le, mert nem viselte előírásszerűen a kötelező fejkendőt.
A jogvédők egyik videófelvételén az ország észak-nyugati részén lévő kurd területen lezajlott tüntetés látható, ahol nők álltak fel az autók tetejére és levették fejkendőiket. A közeli Tabrizban a rendőrség könnygázgránátokat dobott a tüntetők közé, és a felvételen lövések is hallhatók.
Az AFP hírügynökség által közölt felvételen rendfenntartók gumibotozzák a tüntetőket, akik a legfőbb vallási vezető, Ali Hamenei és elődje, Homeini ajatollah fotóit tépték szét.
Az emberi jogvédő szervezetek szerint a tüntetők több helyszínen köveket dobáltak, valamint rendőrautókat és középületeket gyújtottak fel. Válaszul a rendfenntartók Szanandadzs és Szardast városban több ízben is a tömegbe lőttek, a jogvédők szerint ólomlövedékekkel és éleslőszerrel egyaránt. További felvételeken fiatal iráni nők láthatóak, amint a felvonulók biztatására elégetik a fejkendőjüket és jelképesen levágják a hajukat.
A közösségi médiában megjelent hírek szerint több egyetemen órák maradtak el, több oktató is felmondott, mert több egyetemistát is letartóztattak.
A Reuters hírügynökség beszámolójában kiemelte, hogy a közösségi médiában megjelent videófelvételek és beszámolók hitelességét egyelőre nem lehet független forrásból ellenőrizni.
Az iráni hatóságok legutóbbi hivatalos jelentése szerint a Mahsza Amini szeptember 16-i halálhírét követően kezdődött tüntetések során eddig 41-en haltak meg, a letartóztatottak száma 1200.
A NetBlocks nevű internetfigyelő csoport Twitter-üzenete szerint az iráni hatóságok több országrészben is korlátozzák az internethozzáférést, hogy ne kerülhessenek helyszíni felvételek a világhálóra.
A konzervatív irányvonalat képviselő Ebrahim Raiszi iráni elnök szombati üzenetében kemény és határozott fellépést kért a rendőrségtől. Véleménye szerint "a tüntetők az ország békéjét és biztonságát veszélyeztetik, ezért nem lehet elnéző az igazságszolgáltatás velük szemben".
Ugyanakkor Huszein Nuri Hamedani nagyajatollah, a konzervatív Hamenei ajatollah egyik támogatója arra szólította fel a hatóságokat, hogy "a tüntetők kéréseire is legyenek tekintettel".
A mostanihoz hasonló tüntetéshullám 2019 novemberében robbant ki utoljára Iránban: akkor elsősorban az üzemanyagok jelentős árnövekedése és az életszínvonal csökkenése miatt vonultak utcára az emberek. A hivatalos adatok szerint a 2019-ben lezajlott tüntetéseknek 230 halálos áldozata volt.
(MTI)