Az orosz külügyi szóvivő, Marija Zaharova kommentálta Radoslav Sikorsky volt lengyel külügyminiszternek a Twitteren közzétett bejegyzését, amelyben köszönetet mondott az Egyesült Államoknak az Északi Áramlat gázvezeték megrongálásáért, és megkérdezte, hogy ez történt-e. /Frissülő cikk./
Korábban Sikorsky örült a vezeték sérülésének, és azt is írta, hogy "Köszönöm, USA":
"Ez egy hivatalos nyilatkozat lenne egy terrortámadásról?" – tette fel a kérdését Zaharova a Telegram-csatornáján.
Biden már februárban megígérte
Joe Biden egy február 7-i, néhány héttel a háború kezdete előtti sajtótájékoztatón – amit egyébként éppen Olaf Scholz német kancellárral együtt tartott – az Északi Áramlat "végét" ígérte orosz támadás esetén, egy újságírói kérdés nyomán.
Joe Biden: – Ha Németország... Ha Oroszország inváziót indít, tankok és katonák lépnek át Ukrajna határán, nem lesz többé Északi Áramlat 2. Véget fogunk vetni neki.
Újságíró: – Hogyan csinálnák ezt pontosan? Hiszen a projekt Németország felügyelete alatt áll.
Joe Biden: – Ígérem, hogy képesek leszünk rá.
Scholz pedig némán asszisztált ahhoz, hogy egy harmadik ország kijelentette: ha úgy van kedve, egyszerűen felszámolja a németek gázvezetékét, és elvágja őket a létfontosságú energiaforrásuktól. Kevés dolog jelzi világosabban, mennyire amerikai gyarmat az EU...
Amerikai helikopter a robbantások helyszínein
A BNN Newsroom a következőket közölte: „Szeptember 2-án egy FFAB123 hívójelű amerikai helikopter légi tevékenységet végzett. A légiforgalomfigyelő szerint aznap hat repülőgép használta ezt a hívójelet, amelyek közül hármat sikerült azonosítani a farokszámuk alapján. Mindegyikük Sikorsky MH-60S helikopter”.
Egy másik bejegyzéssel folytatták, amely így szólt: „Ha a tegnapi baleset helyszínére ráhelyezzük az FFAB123 útvonalát, érdekes eredményt kapunk:
a helikopter az Északi Áramlat 2 útvonalán repült, sőt, a baleset helyszínei között.
„Eközben úgy tűnik, hogy szeptember 13-án ugyanezen az útvonalon más amerikai haditengerészeti járatok is közlekedtek. Az USA-nak van némi tapasztalata a Bronham-szigeten is, ahol a közelmúltban hozták létre a BALTOPS 22 nevű drón aknavadászati technológiát, lényegében a víz alatt robbantgatnak fel dolgokat” – olvasható a következő bejegyzésükben.
Megállapították:
Érdekes lesz látni, hogyan reagál a Fehér Ház arra, hogy miért voltak ma ott.
Tucker Carlson: "öngyilkosság lenne Putyin részéről"
Tucker Carlson esti műsorában kereste a válaszokat arra, hogy valójában mi történhetett az Északi Áramlat gázvezetékkel, ki felelős a támadásért. A műsorvezető szerint kizárt, hogy Vlagyimir Putyin felelős a gázszivárgást okozó robbanásért, mivel "öngyilkosság lenne az orosz elnök részéről szabotálni a saját vezetékét".
Carlson hangsúlyozta: Európának jelenleg minden eddiginél jobban szüksége van az orosz gázra, így Moszkvának is érdeke a szállítás. Egy háború közepén minden "fillér" számít, amelyet a gázszállításból szerez be Oroszország.
"Ilyen körülmények között lehetetlen, hogy felrobbantanád az Északi Áramlat I. és II. vezetékeket. Nem most, természetesen" – tette hozzá.
A műsorvezető szerint ez nem azt jelenti, hogy más országok nem vennék fontolóra, hogy szabotálják a vezetékek működését. Emlékeztetett, februárban, még az orosz-ukrán háború kitörése előtt Joe Biden amerikai elnök kijelentette: "ha Oroszország megtámadja Ukrajnát, az azt jelenti, hogy vége az Északi Áramlat gázvezetékeknek. Megígérem, hogy teszünk róla".
Von der Leyen kemény fellépést ígér - de persze nem Amerika ellen
Mint ahogy Merkelék amerikai lehallgatásának sem lett semmi következménye.
Ő már tudja, hogy csakis önmerénylet lehet a vizsgálat eredménye...
Hát persze hogy Berlin szerint az oroszok robbantgatják a saját, nem is működő vezetékeiket
Az orosz vezetés állhat az Északi Áramlat-1 és az Északi Áramlat-2 földgázvezeték elleni támadás mögött a német szövetségi parlament (Bundestag) védelmi bizottságának elnöke szerint.
Marie-Agnes Strack-Zimmermann szerint minél tovább tart és minél brutálisabb az ukrajnai háború, annál nagyobb a Balti-tenger medrében lefektetett vezetékek elleni szabotázshoz hasonló "gátlástalan támadások" veszélye.
Nem lehet kizárni, hogy éppen Moszkva megrendelésére hajtják végre ezeket az akciókat, méghozzá azzal a céllal, hogy súlyos feszültségeket keltsenek a nyugati piacokon - fejtette ki a kormányzó liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) politikusa a Madsack médiacsoporthoz tartozó regionális lapok közös szerkesztőségének (RediaktionsNetzwerk Deutschland - RND).
Az RND hírportálján szerdán közölt összeállítás szerint hasonlóan értékeli a helyzetet a Bundestag legnagyobb ellenzéki pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) egyik vezető szakpolitikusa, Roderich Kiesewetter, aki szerint "biztonságpolitikai szempontból" az energetikai infrastruktúra elleni szabotázsakciók célja az elrettentés és a fenyegetés, "a félelem terjesztése".
Moszkva megmutatta már, hogy az orosz földgázt közvetlenül - Ukrajna és Lengyelország megkerülésével - Németországba szállító Északi Áramlat vezetékrendszereket "eszközként", az energiát pedig "fegyverként" használja, így a minapi támadás "illeszkedik" az eddigi orosz mintázatba, amelynek jellemzői az "állami terrorizmus" és a hibrid műveletek - fejtette ki Roderich Kiesewetter.
Hozzátette: mindezek alapján "valószínű", hogy a megrendelő Moszkva, a cél pedig az orosz támadás ellen védekező Ukrajna mellett kiálló európai országok lakosságának elbizonytalanítása, és az is, hogy világossá tegyék ezen országok vezetőinek, hogy az úgynevezett kritikus infrastruktúra elleni támadás valós veszély.
Hangsúlyozta: az eset "újabb figyelmeztető jel", azt mutatja, hogy "egy hibrid háborúval állunk szemben, amely társadalmi berendezkedésünk, a szabályokon alapuló rend" ellen irányul.
A használaton kívüli vezetékrendszereken hétfőn keletkezett több szivárgás egy Dániához tartozó sziget, Bornholm térségében.
A Der Spiegel című német hírmagazin értesülése szerint az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) éppen néhány hete figyelmeztette a német szövetségi kormányt a balti-tengeri földgázvezetékek elleni támadások veszélyére.
Kreml: ostobaság minket vádolni
A Kreml szerint az állítások, miszerint Oroszország állt az Északi Áramlat gázvezeték elleni támadás mögött, „megbízhatóan ostobaság”.
A Kreml szóvivője kijelentette, az, hogy az oroszokat fogják megvádolni a vezetékek megrongálásával teljesen kiszámítható és megbízhatóan ostobaság is.
„Ez nagy probléma számunkra, mert először is az Északi Áramlat 2 mindkét vezetéke tele van gázzal – az egész rendszer készen áll a gáz szivattyúzására, és a gáz nagyon drága... Most a gáz a levegőbe repül” – jelentette ki az újságírónak.
Hozzátette, hogy ki kell vizsgálni az esetet, és csak azután lehet beszélni arról, hogy megjavítják a vezetéket.
Korábban írtuk: Dán kormányfő: nem baleset, hanem támadás érte a földgázvezetékeket
Egyértelműen szándékos cselekmények okozták az Északi Áramlat-1 és az Északi Áramlat-2 földgázvezetéken a szivárgást, amely nem lehetett baleset következménye - jelentette ki kedden este Mette Frederiksen dán miniszterelnök.
Zoom
Fotó: Danish Defence / Anadolu Agency / Getty Images
"Mostanra a hatóságok egyértelműen úgy értékelik, hogy szándékos cselekményekről van szó. Nem baleset volt" - húzta alá Frederiksen koppenhágai sajtótájékoztatóján.
"Egyelőre nincsenek értesüléseink arról, hogy ki állhat e cselekmény hátterében" - mondta a dán vezető, hozzátéve, hogy a hatóságok nem tekintik közvetlen katonai fenyegetésnek a történteket.
Dan Jörgensen energiaellátási miniszter azt közölte, hogy robbanások okozták hétfőn a károkat. Hozzátette: a 70-90 méteres mélységben található vezetékeken keletkezett lyukak mérete arra utal, hogy azokat semmiképpen nem okozhatta baleset.
Dánia az érintett tengeri térséget lezárta a hajózás elől, és egy kisebb repüléstilalmi övezetet is létesített. A felhajtóerő csökkenése miatt ugyanis a hajók elsüllyedhetnek, másrészt a felszín metánnal telített, ami robbanásveszélyes.
Nem sokkal korábban Björn Lund, a svéd szeizmológiai hálózat (SNSN) szakembere a svéd SVT közszolgálati televíziónak nyilatkozva közölte: kétség sem férhet ahhoz, hogy ezek robbanások voltak, s nem földrengésről vagy földcsuszamlásról van szó. Hangsúlyozta, hogy a robbanások a vízben történtek, nem pedig a tengerfenék alatti kőzetben.
A vezetékrendszerek Oroszországot és Németországot kötik össze a Balti-tenger alatt. Mindkét vezetékpár üzemen kívül van. Az Északi Áramlat-1 azért, mert az orosz fél augusztusban leállította a földgázszállítást, az Északi Áramlat-2 pedig azért, mert a német fél Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja miatt februárban leállította a rendszer üzembe helyezési eljárását.
Frissítés: Svédország nem tekinti ellene irányuló támadásnak a szabotázsakciót
Svédország az Északi Áramlat gázvezeték elleni feltételezett szabotázsakciót nem tekinti ellene irányuló támadásnak - jelentette ki Ann Linde svéd külügyminiszter szerdán.
A gázvezetéken a lyukakat nem svéd, hanem nemzetközi felségvizeken ütötték, így nemzetközi incidensről van szó - közölte a tárcavezető a SVT közszolgálati televíziónak nyilatkozva.
Hozzátette: amerikai hivatali partnere, Antony Blinken máris felajánlotta Washington segítségét annak érdekében, hogy kiderítsék, mi történt.
(MTI - Mandiner - Index - Guardian - EuroWeekly nyomán)
Korábban írtuk: