Törökország több fegyvert akar szállítani a csak általa elismert Észak-ciprusi Török Köztársaságnak, Ankara ezzel a görög ciprióták lakta Ciprusi Köztársasággal szemben korábban elrendelt amerikai fegyverembargó feloldására reagál - jelentette be csütörtökön Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter.
A tárcavezető úgy fogalmazott, hogy "meg akarják védeni a török cipriótákat", ezért azt küldenek nekik, amire szükségük van.
Az Egyesült Államok szeptember 17-én oldotta fel a fegyverembargót, amelyet 1987-ben rendelt el Ciprus egészére, abban a reményben, hogy ezzel elősegíti a török hadsereg 1974. évi inváziója óta megosztott sziget újraegyesítését. Akkori döntésével Washington a fegyverkezési versenyt is korlátozni kívánta, és azt remélte, hogy sikerül előmozdítani a görög többség és a török kisebbség közötti békés rendezést, valamint a diplomáciai megoldást az érintett védhatalmak, Görögország és Törökország között.
Nikosz Anasztasziadisz ciprusi államfő és a görög kormány is korábban történelmi jelentőségű döntésként méltatta az embargó feloldását, Ankara azonban figyelmeztetett, hogy mindez fegyverkezési versenyt indíthat be a szigeten.
(MTI)