Horvátország határozottan elítéli a négy ukrajnai régióban tartott "illegális és hamis" népszavazást, valamint Moszkva bejelentését ezen régiók Oroszországhoz való csatlakozásáról - közölte pénteken a horvát kül- és Európa-ügyi minisztérium.
Horvátország elítéli Oroszország azon döntését, hogy az Oroszországi Föderációhoz csatolja a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságot, valamint az ukrajnai Herszon és Zaporizzsja megyék orosz ellenőrzés alá vont részeit. A zágrábi külügyminisztérium úgy ítélte meg, hogy "ez Ukrajna területi integritásának, szuverenitásának és függetlenségének, valamint a nemzetközi jognak és az ENSZ Alapokmányának súlyos megsértése".
A tárca hozzátette: Horvátország a döntést "illegitimnek, jogellenesnek, és mint ilyet, jogilag semmisnek tartja, és nem ismeri el annak politikai és jogi következményeit".
"Horvátország a többi EU-tagországgal és szövetségessel együtt továbbra is minden szükséges támogatást megad Ukrajnának a jelenleg megszállt területei reintegrációjához, valamint az alkotmányos rend helyreállításához a nemzetközileg elismert határokon belül" - áll a közleményben.
(MTI)