Gyorsított eljárásban kéri Ukrajna felvételét az észak-atlanti katonai szövetségbe Volodimir Zelenszkij ukrán elnök - jelentette be pénteken az államfő alig pár perccel azután, hogy az oroszok által elfoglalt négy ukrán megyét ünnepélyes ceremónia keretében Oroszországhoz annektálták.
Közleményt adott ki az ukrán elnöki hivatal: mint írják, az ukrán nemzetbiztonsági tanács mai ülése után úgy döntöttek, gyorsított eljárásban kérik Ukrajna felvételét a NATO-ba. "Megtesszük a döntő lépést, és aláírjuk Ukrajna kérelmét a NATO-tagságra, mégpedig gyorsított eljárásban" - mondta az ukrán elnök.
Zoom
A "gyorsított" eljárás említése kisebb zavart okozott, miután a szövetségbe való felvételhez az abban lévő tagállamok egyhangú támogatására van szükség (és arra, hogy a jelentkező ország ne álljon háborús konfliktusban - a szerk.). Zelenszkij viszont úgy gondolja, hogy az elmúlt hét hónapban már bizonyították, hogy megfelelnek a szövetség elvárásainak.
Zelenszkij azt is mondta, hogy Kijev hajlandó tárgyalni Moszkvával, de csak akkor, ha nem Vlagyimir Putyin lesz az orosz elnök.
Stoltenberg az ukránok által kért gyorsított felvételi eljárás ügyére úgy reagált pénteki brüsszeli sajtótájékoztatóján: a NATO ajtaja mindenki előtt nyitva áll, Ukrajna pedig úgy tesz, ahogy akar. Ukrajna felvételével kapcsolatban azonban a NATO-szövetségesek mindegyikének egyet kell értenie. „Most arra koncentrálunk, hogy azonnali támogatást biztosítsunk Ukrajnának, ez most a legfontosabb – tette hozzá. – Ukrajna legfontosabb célja az, hogy megvédje magát, de nekünk is fontos, hogy megvédjék magukat.”
(Euronews nyomán)