Rendeletben tiltott meg mindenféle áremelést Aljakszandr Lukasenka elnök csütörtökön Fehéroroszországban.
"Mindenféle áremelés tilos október 6-tól. Tilos!" - jelentette ki Lukasenka, akit a BelTa fehérorosz hírügynökség idézett. A rendelet azonnali hatállyal életbe lép, hogy senki se emelhessen gyorsan árat - tette hozzá a 68 éves elnök.
Lukasenka egyben utasította az ügyészséget és az állami ellenőrzőbizottságot, hogy felügyeljék rendelete végrehajtását, és kemény kézzel lépjenek fel a szabálysértőkkel szemben.
"Azonnali letartóztatás és büntetőeljárás" - hangoztatta az esetleges következményeket. Mindemellett nem zárta ki, hogy egyes ágazatokban szükségesek lehetnek áremelések a jövőben, ehhez azonban a kartellellenes és kereskedelmi ügyekben illetékes minisztérium, illetve a helyi önkormányzat engedélyét kell kérni.
Az országos statisztikai hivatal szerint Fehéroroszországban a tavalyi év azonos hónapjához képest augusztusban 17,9 százalékos volt az infláció, és főleg az élelmiszerárak emelkedtek jelentősen. Fehérorosz gazdasági szakértők szerint a drágulás üteme az év végéig 19 százalékos is lehet.
(MTI)