A történelmileg semleges Svájc másodjára is megtiltotta Németországnak, hogy svájci gyártmányú légvédelmi lőszert adjon tovább Ukrajnának.
Guy Parmelin svájci gazdasági miniszter csütörtökön elektronikus levélben tájékoztatta német kollégáját, Christine Lambrechtet, hogy országa a semlegességről szóló törvény miatt nem engedélyezheti svájci eredetű hadianyag továbbadását "nemzetközi fegyveres konfliktusban részes országnak".
Németország 12 400 darab 35 mm-es lőszert szeretne továbbadni Ukrajnának a már korábban leszállított 24 darab Gepard típusú önjáró légvédelmi ágyúhoz. Kijevnek égetően szüksége lenne a hadianyagra az Ukrajnát támadó orosz manőverező robotrepülőgépek és öngyilkos drónok lelövéséhez.
Berlin egyszer már kérte ez engedélyt a reexportra, a svájci gazdasági miniszter azonban június elején hasonló indokkal elutasította a német kérelmet.
Az 1970-es években kifejlesztett, harckocsi-alvázra épített Gepardnak az ukrajnai háború az első "éles" háborús részvétele. A gépágyúkat a német, a belga és a holland haderő már kivonta az aktív szolgálatból, egy részüket más országok vásárolták meg.
(MTI)