Az amerikai elnök szerint sokkal szigorúbb fegyvertartási törvényekre lenne szükség az Egyesült Államokban, a félautomata fegyverek árusítása pedig "beteg gondolat".
Joe Biden az elmúlt napok halálos lövöldözései nyomán nyilatkozott újságíróknak csütörtökön, hálaadás napján.
Zoom
Egy ilyen pisztoly is félautomatának számít
Az amerikaiak családi ünnepe alkalmából Nantucket városában, a helyi tűzoltóságon tett látogatáson az elnök úgy vélekedett, hogy a félautomata fegyverek forgalmazása társadalmi szinten nem váltja be a hozzá fűzött reményeket, és csupán a fegyvergyártóknak hoz hasznot.
Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a december közepéig tartó csonka - az új törvényhozás összeülése előtti - kongresszusi ülésszakban még kísérletet tesz a jogszabályok módosítására.
"Megpróbálok megszabadulni a támadófegyverektől" - fogalmazott az elnök.
Az amerikai olajársapkára vonatkozó kérdésre válaszul Biden azt mondta, hogy beszélt róla Janet Yellen pénzügyminiszterrel, a kérdés az asztalon van.
A fegyvertartással kapcsolatos elnöki megállapításokra Thomas Massie, a képviselőház republikánus tagja a Fox News hírtelevízió összefoglalója szerint azzal reagált, hogy az elnök megszólalása rosszindulatot tükröz a legtöbb amerikai fegyverbirtokos irányába, és megjegyezte, hogy az amerikaiak korábban elutasították a fegyverek korlátozására tett kísérletet, amelyet a képviselőház demokrata elnöke, Nancy Pelosi terjesztett elő.
Mark Alford, a januárban összeülő kongresszus leendő republikánus tagja ugyanitt arra hívta fel a figyelmet, hogy az elnök által említett félautomata fegyverek kategóriájába tartozik az eladott amerikai fegyverek mintegy fele.
(MTI)