Az Egyesült Államok, az Európai Unió, Kanada és az Egyesült Királyság közös közleményben üdvözölte vasárnap a venezuelai tárgyalóküldöttségek bejelentését az ország politikai jövőjéről szóló párbeszéd felújításáról.
Az Egyesült Államok külügyminisztériumának honlapján is olvasható dokumentum arra szólítja fel a tárgyalásokon résztvevő feleket, hogy érjenek el olyan átfogó megállapodást, amely elvezet a szabad és tisztességes választásokhoz 2024-ben, valamint helyreállítja a demokratikus intézményeket, és véget vet a humanitárius válságnak a latin-amerikai országban.
A dokumentum aláíró - az amerikai, a kanadai és a brit külügyminiszter, valamint az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője - szintén üdvözlik a "Mesa Social" humanitárius megállapodást, az egyezségben részt vevők hajlandóságát a közös intézkedések végrehajtására, amelyek enyhíthetik a "venezuelai embereket érintő súlyos humanitárius válságot".
Emellett az öt külügyi vezető megismételte felszólítását, hogy a venezuelai hatóságok azonnal és feltétel nélkül engedjék szabadon a politikai okokból őrizetbe vett venezuelai állampolgárokat.
Ahogy a közlemény fogalmaz, "megerősítik szándékukat a Venezuelával szembeni szankciós politika felülvizsgálatára, amennyiben a caracasi kormány a tárgyalások során értékelhető előrelépést tanúsít abba az irányba, hogy mérsékeljék az venezuelai emberek szenvedéseit és közelebb vigye őket a demokrácia helyreállításához".
A venezuelai kormány és az ellenzék között a hétvégén folytatódtak a tárgyalások. A Maduro-rezsim küldöttségét Jorge Rodriguez, a törvényhozás elnöke, míg az ellenzék nevében tárgyaló delegációt Gerardo Blyde, a venezuelai parlament korábbi képviselője vezette. A Mexikóvárosban, részben norvég közvetítéssel folytatott tárgyalások után azt is közölték, hogy Venezuela külföldön tartott és a szankciók miatt befagyasztott állami tulajdonát fokozatosan elérhetővé teszik humanitárius segélyezés céljából.
(MTI)