Az orosz pénzügyminiszter azzal számol, hogy az idén a költségvetés hiánya a hazai össztermék (GDP) 2 százaléka lesz az eddig becsült 0,9 százalék helyett, és jövőre is 2 százalékos GDP-arányos hiány várható.
Anton Sziluanov újságíróknak csütörtökön elmondta, hogy 2024-ben a hiány várhatóan a GDP 1,4 százaléka, 2025-ben 0,7 százaléka lesz.
A pénzügyminiszter szeptember végén nem zárta ki, hogy az idei költségvetés a várt 0,9 százaléknál nagyobb GDP-arányos hiánnyal zár.
Anton Sziluanov csütörtökön elmondta, a költségvetési hiány finanszírozásának fő forrása idén és jövőre is a piaci hitelfelvétel és a Nemzeti Jóléti Alap forrásainak felhasználása. Hangsúlyozta: tekintettel arra, hogy a Nemzeti Jóléti Alap komoly forrást biztosít az infrastrukturális fejlesztésekhez, ezért az a cél, hogy minél kevesebbet kelljen az alap pénzéből felhasználni a költségvetési hiány finanszírozására.
A pénzügyminiszter szerint túl korai még arról beszélni, hogy az orosz olajra vonatkozó nyugati árplafon milyen hatással lesz az orosz költségvetésre, de Moszkva "válaszra készül". Az olaj- és gázbevételek a legnagyobb arányt képviselik az orosz költségvetésben.
(MTI)