Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kijelentése, amelyben a Nyugatot azzal vádolja, hogy "végső megoldást" keres Oroszország számára, helytelen, tiszteletlen, és lábbal tiporja a holokauszt során meggyilkolt hatmillió zsidó és más áldozatok emlékét - írta csütörtöki sajtóközleményében Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikáért felelős főképviselője.
Zoom
Nácizókat holotagadóznak... akár kis hazánkban is történhetne ez (fotó: Alexander Zemlianichenki/Pool/AFP/Getty Images)
Az orosz külügyminiszter a tavalyi évet értékelő szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján mondta azt, hogy Adolf Hitler a múlt század közepén a "zsidókérdést" próbálta megoldani, a modern amerikai és európai politikusok pedig most az "oroszkérdésnek" fogtak neki: Moszkva stratégiai vereségére törekszenek, és "dekolonizációt" sürgetnek.
Josep Borrell szerint nem lehet párhuzamot vonni a náci Németország bűnei és az Ukrajnának nyújtott nemzetközi segítség között. Kiemelte, hogy Oroszország egy szuverén államot szállt meg, és arra törekszik, hogy elpusztítsa lakosságával együtt, míg Ukrajna saját területét és népét védelmezi az indokolatlan agresszió ellen.
Véleménye szerint az orosz rezsim "aljas és elfogadhatatlan mélypontra" jutott abban, hogy az igazságot manipulálja agressziós háborújának igazolása érdekében.
"A holokauszt tagadása, elferdítése és bagatellizálása ellentétes az uniós joggal és az uniós értékekkel" - emelte ki.
Arra is felhívta a figyelmet, hogy az orosz külügyminiszternek nem ez volt az első "antiszemita megnyilvánulása".
(MTI nyomán)