A holokauszt áldozatai iránti tisztelet okán szembe kell szállni az Európa keleti részén, Ukrajnában ma zajló népirtással - hangsúlyozta Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő pénteken a holokauszt éppen aktuális nemzetközi emléknapja alkalmából közzétett Facebook-bejegyzésben.
A lengyel miniszterelnök felidézte: "hatmillióra teszik a holokauszt áldozatainak számát", egyharmaduk gyermek volt. A megyilkoltak nagy része lengyel állampolgár - írta.
Morawiecki a lengyel nemzeti identitás, az európai és a világtörténelem részének nevezte az áldozatok emlékének ápolását. "A totalitarizmus fennállásába, az imperializmus előretörésébe való beleegyezés mindig ugyanoda torkoll: emberek millióinak drámájába" - fogalmazott.
A holokauszt áldozatai iránti tiszteletből, és a tragédiájukból levont bölcseséggel ma "keményen és közösen szembe kell szállnunk a gonosz démonokkal szemben, akik népirtást követnek el Európa keleti részén" - olvasható a bejegyzésben.
Az auschwitz-birkenaui tábor "felszabadítása" napján "szem előtt kell tartani, hogy keleten Putyin új lágereket épít" - írta Morawiecki, hozzátéve: a szolidaritás és Ukrajna következetes támogatása biztosíthatja, hogy ne ismétlődjön meg a történelem.
(MTI nyomán)