Dánia az összes Caesar önjáró lövegét átadja Ukrajnának - jelentette be hétfőn Mette Frederiksen dán miniszterelnök a dél-ukrajnai Odessza városában tett látogatásán.
"Átadjuk mind a 19 Caesar típusú önjáró lövegünket" - mondta a dán kormányfő Volodimir Zelenszkij elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján.
Hangsúlyozta, hogy a skandináv ország addig támogatja Ukrajnát fegyverzettel, humanitárius segítséggel, illetve ukrán katonák kiképzésével, amíg azt szükségesnek tartja. Zelenszkij köszönetet mondott azért, hogy Dánia segít megerősíteni az ukrán tüzérséget.
A dán kormányfőt ukrajnai útjára külügyminisztere és védelmi minisztere is elkísérte.
Oroszország koppenhágai külképviselete úgy reagált a fegyverszállításokra, hogy azok csak a harctevékenység elmérgesedését szolgálják, de nem tudják megváltoztatni a harcok menetét. A nagykövetség állásfoglalásában kiemelte, hogy Dánia egyre jobban belesodródik az ukrajnai konfliktusba, illetve erkölcstelennek és álszentnek nevezve azt a meggyőződést, miszerint fegyverszállítmányokkal el lehet érni a békét.
Dánia menedékjogot ad az afgán nőknek - és férfiaknak
Dánia menedékjogot ad minden afgán nőnek és lánynak, miután a saját országukban nagymértékben korlátozzák őket jogaikban a tálibok hatalomba történő visszatérése óta.
"A döntés a nők és lányok helyzetének romlásával kapcsolatos értesüléseken alapszik" - írta közleményében a Dán Menekültügyi Fellebbezési Bizottság (menekültügyi hivatal), amelyben az Európai Unió Menekültügyi Ügynökségének nemrégiben közzétett jelentésére hivatkozik.
"A jelentés feltárja, hogy egyes afganisztáni csoportok - közöttük a nők és a lányok - helyzete kimeríti a menekültügyi egyezmény által meghatározott üldöztetés fogalmát" - áll a közleményben.
A bizottság szerint az öt, afgán nőkre vonatkozó, még függőben lévő kérelmet már az új döntés értelmében bírálnak el.
A hatóság felülvizsgálja azoknak az afgán nőknek a kérelmét, amelyet korábban elutasítottak a tálibok hatalomra kerülése után, hogy az új döntésnek megfelelően megkapják a lakhatási engedélyt. Mintegy tíz esetről van szó.
A bizottság felülvizsgálja az azóta elutasított afgán férfiak kérelmét is (mintegy harminc eset).
(MTI)