Az afgán hatóságok megvertek és őrizetbe vettek egy tanárt, aki a televízióban felszólalt, amiért a tálibok megtiltották a nőknek az egyetemi továbbtanulást - közölte pénteken a sértett munkatársa.
Decemberben Iszmail Masal az ország egyik legnagyobb magáncsatornájának, a TOLOnews afgán hírtelevíziónak adott interjújában élőben tépte szét diplomáit, hogy megvédje a nők jogát az egyetemi tanulmányokhoz.
Az elmúlt napokban a helyi tévécsatornák azt mutatták, amint Masal - aki három kabuli magánegyetemen folytatott munkaviszonyáról is lemondott - egy könyvekkel teli kocsit tologat a főváros utcáin, és a járókelőknek ajánlja őket.
Munkatársa, Farid Ahmad Fazli pénteken az AFP francia hírügynökségnek azt mondta, hogy Masalt "kegyetlenül megverték és a megalázott embert a tálib rendszer tagjai elcipelték".
Őrizetbe vételét egy tálib tisztviselő is megerősítette. Abdul Hak Hammád, az Információs és Kulturális Minisztérium igazgatója azt írta a Twitteren, hogy Masal professzor egy ideje provokatív cselekményeket követ el a rendszer ellen. Hozzátette, hogy "a biztonsági szolgálatok vizsgálatra vitték (a férfit)".
A tanárt csütörtökön tartóztatták le anélkül, hogy "bármilyen bűncselekményt elkövetett volna" - nyilatkozott Fazli. Mint mondta, könyveket adott ingyen nőknek és férfiaknak. Hozzátette, hogy még mindig őrizetben van, és nem tudni, hogy hol.
A képsorok, amelyeken Masal a tévében dühödten széttépte diplomáit, gyorsan terjedtek a közösségi oldalakon.
Afganisztán mélyen konzervatív és patriarchális társadalmában ritka, hogy egy férfi a nők érdekében tiltakozzon, de a professzor hangsúlyozta, a folytatja kampányát a nők jogainak érvényesítéséért.
Korábbi ígéreteik ellenére a tálibok az iszlámnak azt a szélsőségesen szigorú értelmezését érvényesítik, amely korábbi időszakukat (1996-2001) jellemezte, és 2021 augusztusi visszatérésük óta folyamatosan szorítják ki a nőket a nyilvános térből.
(MTI)