Kína pénteken felelőtlennek nevezte Japánnak azt a tervét, hogy a fukusimai atomerőmű tisztított hűtővizét a Csendes-óceánba engedik, és felszólította a szigetországot, hogy csak a szomszédaival egyeztetve vigye azt keresztül.
Sajtótájékoztatóján Mao Ning kínai külügyi szóvivő "rendkívül felelőtlennek" nevezte Japán tervét, kiemelve, hogy a hűtővíz óceánba eresztése "a globális tengeri környezet mellett a közegészségügyet is érinti, így az nem csupán Japán magánügye".
A szóvivő rámutatott: egy ilyen lépéshez Tokiónak előbb széles körű egyeztetéseket kell folytatnia a szomszédos országokkal és az illetékes nemzetközi intézményekkel, és meg kell szereznie az összes érdekelt fél beleegyezését.
A 2011-ben Japán északkeleti részét sújtó, hatalmas erejű szökőár és földrengés által megrongált atomreaktor hűtéséhez továbbra is hatalmas mennyiségű víz szükséges. A hűtővizet a fukusimai erőmű egykori üzemeltetőjének, a Tokyo Electric Power Company Holdings Inc. vállalatnak a tartályaiban halmozzák fel, amelyekből azután speciális eljárással eltávolítják a legtöbb sugárzó anyagot, és a megmaradó, "csak enyhén radioaktív" vizet engednék bele a Csendes-óceánba.
A japán atomenergia-hivatal ezzel kapcsolatban hozott, tavaly májusi döntése ellen Kína mellett Dél-Korea is tiltakozott, valamint a helyi halászok is hevesen ellenzik a tervet.
(MTI)