Megállapodást írtak alá az érdekelt romániai energiavállalatok csütörtökön a fekete-tengeri lelőhelyekről kitermelhető földgáz európai hasznosításához szükséges vezeték megépítéséről.
A több mint félmilliárd eurós beruházás révén a tengerparti Tuzla és a román fővárostól 40 kilométernyire lévő Podisor között épül majd meg a gázvezeték. Podisor a romániai földgázhálózat egyik gócpontja, a Bulgária, Románia, Magyarország és Ausztria gázhálózatát összekötni hivatott - részben már megvalósult - BRUA vezeték egyik kompresszor-állomása. A mintegy 300 kilométeres új vezetéken keresztül jut majd a nemzeti és az európai földgázhálózatba az a gázmennyiség, amelyet a Neptun Deep mélytengeri földgázmezőből szándékszik felszínre hozni a kitermelésre jogosult Romgaz román állami földgáztársaság és az osztrák OMV-Petrom.
A vezetéket a Transgaz román gázszállítási rendszerüzemeltető vállalat fogja megépíteni. A megállapodást a három energiavállalat vezetői írták alá ünnepélyes körülmények között a román kormány székházában.
A megállapodás megkötésénél jelen lévő Nicolae Ciuca miniszterelnök rámutatott: ez az utolsó előtti lépés a Neptun Deep földgázmező kitermelése érdekében, amelynek megkezdéséhez a kitermelési jogokkal rendelkező Romgaznak és OMV-Petromnak döntést kell hoznia a négymilliárd euróra becsült beruházás megkezdéséről. Az OMV csoport ezzel kapcsolatos határozata a kormányfő szerint a nyáron várható.
Ciuca jelezte, hogy a kormány részéről megtettek minden előkészületet a Tuzla-Podisor gázvezeték megvalósítása érdekében, de az építkezést csak a koncessziós partnereknek a fekete-tengeri gáz kitermeléséről szóló döntését követően kezdik meg.
A román tengerparttól 170 kilométernyire lévő, 7500 négyzetkilométernyi területű Neptun Deep térségben az OMV-Petrom adatai szerint 100 milliárd köbméter gáztartalékot rejt az 1700 méteres mélységben lévő kontinentális talapzat, de a kitermelés leghamarabb 2027-ben indulhat be, ehhez ugyanis még 4 milliárd eurónyi beruházásra van szükség.
(MTI)