Volodimir Zelenszkij ukrajnai elnök lassan egy éve szinte havonta követelte Binjámin Netanjáhu izraeli miniszterelnöktől, hogy a zsidó állam szállítson Kijevnek modern légvédelmi fegyverzetet. Netanjáhu eddig ezt azért nem tette meg, mert attól tartott, hogy az orosz hadsereg válaszként meghiúsítja Szíriában az iráni célpontok elleni izraeli légitámadásokat. Az izraeli kormány egy hónappal ezelőtti döntése értelmében az Elbit és a Rafael biztonsági cégek engedélyt kaptak légvédelmi fegyverrendszerek Ukrajnának történő leszállítására – írja a news.wallah.co.il hírportál.
 
Zoom
Volodimir Zelenszkij és Éli Kohén Kijevben 2023. február 15-én (fotó: Slomi Ámszálem)
Az orosz-ukrán háború tavaly februári kitörése óta Izrael egy hónappal ezelőtt első ízben döntött úgy, hogy engedélyezi az úgynevezett védekezésre szolgáló fegyverek „eladását” Ukrajnának. A drónok, pontosabban a drónok elleni védelmi rendszerek eladására vonatkozó engedélyeket két izraeli biztonsági cég, az Elbit és a Rafael kapta meg a kormánytól. Joáv Gálánt izraeli hadügyminiszter és Éli Kohén külügyminiszter már február 14-én aláírta a biztonsági felszerelések exportjára, leszállítására vonatkozó engedélyeket, miután az izraeli kormány újraértékelte az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos álláspontját. Egy nappal később Éli Kohén külügyminiszter már el is utazott Kijevbe, ahol közölte Volodimir Zelenszkij ukrajnai elnökkel, hogy az izraeli kormány jóváhagyta a védelmi fegyverzet kivitelét, illetve leszállítását.
Zoom
Az izraeli Rafael biztonsági cég drónkupolája: dróndetektáló és -megsemmisítő rendszer (fotó: israeldefens.co.il)
Tavaly szeptemberben nyilvánvalóvá vált, hogy az orosz hadsereg iráni fejlesztésű és gyártású drónokat is bevet ukrán katonai, illetve polgári infrastrukturális célpontok támadására. Ekkortól Izraelre egyre nagyobb nyomás nehezedett, elsősorban Washington részéről annak érdekében, hogy nyújtson katonai segítséget Kijevnek. Zelenszkij addigi viszonylag visszafogott hangnemű kérése ezután erélyes követeléssé változott, hangsúlyozván: miután Teherán harci drónokat szállít Moszkvának, Izrael és Ukrajna közös ellensége Irán, ezért a zsidó államnak elemi érdeke, hogy katonai segítséget nyújtson Ukrajnának.
Zoom
Az izraeli Elbit biztonsági cég Hermes 900-as pilóta nélküli repülője (fotó: Reuters)
A Válláh!Hádásot izraeli hírportál vezető ukrán politikusoktól úgy értesült, hogy már néhány héttel ezelőtt Izraelbe látogatott egy ukrán biztonsági küldöttség, és megtekintette az ellenséges drónok ellen Izraelben előállított védelmi rendszereket. Mindenesetre az ukrán-orosz háború kitörésétől mostanáig Izrael az állandó külső ráhatások ellenére sem volt hajlandó fegyveres támogatást nyújtani Ukrajnának, mert attól tartott, hogy a Bassár el-Ászád elnök megsegítésére Szíriában tartózkodó orosz hadsereg, s azon belül is a légvédelem megakadályozza az iráni célpontok elleni izraeli légitámadásokat.
H. J. – Kuruc.info