A tervek szerint egy órával csökkentik a napi kijárási tilalom időszakát március 26-tól Kijevben és Kijev megyében - jelenttette be pénteken Vitalij Klicsko kijevi polgármester.
Jelenleg a kijárási tilalom az ukrán fővárosban 23 órától hajnali öt óráig tart. Március 26-tól viszont csak éjféltől fog kezdődni, és változatlanul hajnali ötig tart majd. A kijárási tilalom időtartamának módosítására vonatkozó eljárás még folyamatban van.
Klicsko a tervezett csökkentést a fővárosban élők ez irányú igényével indokolta. Az Ukrajinszka Pravdának megerősítette, hogy a kijárási tilalom időszakának lerövidítésével a közösségi közlekedési eszközök is egy órával tovább fognak közlekedni. A városvezetés reményei szerint a döntés hozzájárul a termelés növekedéséhez, és új munkahelyeket teremt, ugyanakkor megjegyezte, hogy a fővárost és lakóit fenyegető veszélyek továbbra is fennállnak, ezért indokolt esetben a biztonsági intézkedéseket meg lehet erősíteni.
Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője a Telegram üzenetküldő alkalmazáson arról adott hírt, hogy péntek reggel az orosz erők négy légicsapást mértek a Donyeck megyei Avgyijivkára. A támadásnak az eddigi információk szerint nincsenek civil áldozatai, egy sokemeletes lakóház azonban teljesen romba dőlt. Jermak fotót tett közzé a lerombolt épületről, és hozzáfűzte, hogy a város ágyúzása gyakorlatilag éjjel-nappal zajlik.
Pavlo Kirilenko, Donyeck megye kormányzója arról tájékoztatott, hogy csütörtökön az orosz erők támadásai következtében két civil vesztette életét Toreckben, illetve Krasznohorivkában, nyolcan pedig megsérültek a régió különböző részeiben.
Az ukrán különleges erők sajtószolgálata arról számolt be, hogy az elmúlt napokban megsemmisítettek legalább egy orosz századot és egy Orlan-10 típusú drónt a Donyeck megyei Bahmutnál. Hozzátette, hogy az ukrán erők továbbra is védik Bahmutot, és visszaverik "az ellenség minden előrenyomulási kísérletét".
Az ukrán vezérkar pénteki helyzetjelentésében azt írta, hogy az elmúlt egy napban mintegy 760 orosz katona halt meg Ukrajnában, velük együtt az orosz hadsereg embervesztesége hozzávetőleg elérte a 163 320 főt. Az ukrán erők megsemmisítettek egyebek mellett egy orosz helikoptert, két harckocsit és 13 tüzérségi rendszert.
Volodimir Zelenszkij elnök a Donyeck megyei Mariupol drámaszínházát ért orosz támadás első évfordulóján azt hangoztatta, hogy a háborús bűntettek elkövetőit felelősségre vonják. "Egy évvel ezelőtt az orosz hadsereg elkövette a háború egyik legszörnyűbb bűntettét. Orosz bombák döntötték romba a mariupoli színházat, amely menedékként működött. Gyermekek, nők, állapotos anyák, idősek voltak az épületben, amelyet az orosz megszállók szándékosan semmisítettek meg. A halálos áldozatok pontos számát még mindig nem ismerjük" - mondta az államfő csütörtök éjjeli videóüzenetében. Hangsúlyozta, hogy eljön a nap, amikor az ukrán védők felszabadítják Mariupolt, és feláll a törvényszék, amely "igazságot szolgáltat az ukrán népnek". A mariupoli drámaszínházat tavaly március 16-án ért orosz légicsapásban mintegy háromszázan vesztették életüket.
(MTI)