„Kapok új harcosokat, (...) de ha harcra kerül sor, eldobnak mindent, és elfutnak” – mondta Anatolij „Kupol”.
Lefokozták az ukrán fegyveres erők 46-os desszantos dandárjának zászlóaljparancsnokát, a „Kupol” fedőnévre hallgató Anatolijt. A Meduza beszámolója szerint a „Kupol” parancsnokot a Washington Postnak adott nyilatkozata miatt fokozták le.
Zoom
Egy olyan, március 13-án publikált cikkről van szó, amelyben az ukrán haderő tervezett tavaszi ellentámadás előtti állapotáról van szó. Az újságírók több ukrán katonával is beszéltek, köztük volt „Kupol“, aki a legkritikusabb hangot ütötte meg az ukrán fegyveres erőkkel szemben. Egysége a donyecki régióban harcolt, a télen Szoledarból vonultak vissza.
Elmondása szerint szemtanúja volt, ahogy több száz ukrán katona hagyta el pozícióit a Wagner zsoldosainak előrenyomulása közben, „Kupol” pedig ezt annak tulajdonította, hogy a veszteségek miatt rengeteg a hiányos kiképzést kapott sorozott katona. Saját, 500 fős egységében százan meghaltak, négyszázan sérültek, így javarészt tapasztalatlan újoncok alkotják most egységét.
„Kapok új harcosokat, de nincs időm kiképezni őket. Ha harcra kerül sor, eldobnak mindent, és elfutnak. Tudják, miért? Mert azt mondják, megijeszti őket a puskadurranás. Gránátot pedig soha sem hajítottak még el”.
„Kupol” azért beszélt minderről a Washington Postnak, mert remélte, hogy így az Egyesült Államok jobb kiképzést tud biztosítani az ukrán erőknek.
(Mandiner)