Becalel Szmotrics izraeli pénzügyminiszter arról beszélt tegnap, hogy nincs palesztin történelem, nincs palesztin kultúra, és nincs olyan, hogy palesztin nép – írja a Reuters nyomán a 24.
Zoom
Fotó: Ronen Zvulun / Reuters
Ráadásul beszéde közben a miniszter mögött egy olyan zászló volt látható, amely Izraelt kiterjesztett határokkal mutatta, beleértve Ciszjordániát, Kelet-Jeruzsálemet, Gázát és Jordániát is.
A Reuters felidézte, hogy a pénzügyminiszternek nem ez az első botrányos kijelentése, március elején egyenesen egy palesztin város eltörlésére szólított fel.
Egyébként Bezalel Smotrich ugyanazon a napon mondta el a palesztin nép létezését is tagadó beszédét, amikor izraeli és palesztin tisztviselők találkoztak Egyiptomban, hogy a muszlimok szent hónapja, a ramadán és a zsidó húsvét ünnepeinek viszonylag békében teljenek el.
Mohammad Shtajjeh palesztin miniszterelnök azonnal elítélte Szmotrics kijelentéseit, mondván, hogy azok erőszakra való felbujtásnak minősülnek.
A palesztin fél szerint az ilyen kijelentések a terrorizmust erősítik.
Az elmúlt egy évben már több mint 250 palesztint ölt meg az izraeli hadsereg, az áldozatok között sok civil is volt. A palesztinok eközben mintegy 40 izraelivel végeztek.