A "hamis információk elleni küzdelem jegyében" saját orosz nyelvű programot indított az amerikai székhelyű Szabad Európa Rádió és Szabadság Rádió (RFE/RL) a balti államokban - közölte a rádió szerdán Rigában.
Az RFE/RL tájékoztatása szerint a Current Time Baltics című új műsor kifejezetten az orosz ajkú lakosságot célozza meg Észtország, Lettország és Litvánia területén, hogy "hiteles és aktuális információkkal láthassák el őket".
A félórás élő adásban vetített műsort hétköznapokon, helyi idő szerint délután öt órától sugározzák. A programot az RFE/RL rigai irodájában készítik tallinni, illetve vilniusi újságírók közreműködésével.
A műsor első vendégei között volt Egils Levits lett elnök.
"A Current Time Baltics fontos ellensúlyt fog képezni a Kreml balti államok demokratikus intézményei és értékeivel szembeni bomlasztó hazugságai ellen" - jelentette ki Jamie Fly, az Egyesült Államok által finanszírozott RFE/RL elnöke.
A balti államok területén élő orosz ajkú közösségek számára korábban lényegében csak Moszkvából sugárzott állami adók műsora volt anyanyelvükön elérhető. Az ukrajnai orosz hadművelet nyomán a balti államok - arra hivatkozva, hogy ezek hamis információkat és háborús propagandát terjesztenek -, visszavonta az orosz csatornák műsorszórási engedélyét.
Az RFE/RL saját közlése szerint hetente 23 országban több mint 40 millió embert ér el 27 nyelven sugárzott műsoraival. Az RFE/RL tavaly márciusban szüntette be oroszországi tevékenységét, moszkvai irodáját pedig Rigába helyezte át.
(MTI nyomán)