A First Citizens Bank & Trust Company banki holding megvásárolja a csődbe ment Silicon Valley Bankot (SVB) annak összes betétjével és hitelével - jelentette be az amerikai szövetségi betétbiztosítási társaság (FDIC) hétfőn.
A közlemény szerint miután a Silicon Valley Bank csődje után a betétesek védelme érdekében létrehozták a Silicon Valley Bridge Bankot, annak 17 fiókja hétfőn már a First Citizens Bank & Trust Company tulajdonaként nyit ki.
"A tranzakció magában foglalta a Silicon Valley Bridge Bank mintegy 72 milliárd dollárnyi eszközének a megvásárlását 16,5 milliárd dolláros kedvezménnyel" - közölte az FDIC. E mellett közel 90 milliárd dollárnyi értékpapír és egyéb vagyon marad csődgondnokságban.
Március 10-én, a csőd bejelentésekor az SVB körülbelül 167 milliárd dollár összvagyonnal és mintegy 119 milliárd dollárnyi betéttel rendelkezett.
Az FDIC becslése szerint az SVB csődjének költsége a betétbiztosítási alapja számára körülbelül 20 milliárd dollár, amit később értékesíthet.
Az SVB betétesek automatikusan a felvásárló bank betéteseivé váltak és a betéteket a biztosítási limit erejéig továbbra is az FDIC biztosítja.
Idén március 10-én jelentették be a Silicon Valley Bank csődjét, amely az Egyesült Államok 16. legnagyobb, technológiai és kockázatitőke-cégeket kiszolgáló bankja volt. Ez volt a legnagyobb amerikai hitelintézeti csőd a 2008-as pénzügyi válság óta.
(MTI)