Tavaly január óta 360 kísérő nélküli kiskorú menedékkérő tűnt el a hollandiai "menekült"szállásokról - derült ki a nemzeti menekültügyi ügynökség (COA) pénteken közzétett adataiból.
A COA szerint tavaly mintegy 4500 kísérő nélküli gyermek kért menedéket Hollandiában. A legtöbb gyermek a legnagyobb hollandiai befogadólétesítményből, a regisztrációs központként működő Ter Apel-i létesítményből tűnt el.
Az ügynökség bejelentést tett az eltűnésekkel kapcsolatban emberkereskedelemmel és embercsempészettel foglalkozó szakértői központnak. Az Algemeen Dagblad napilap azt írta, a helyi lakosok azt tapasztalták, hogy "a fekete bőrű lányokat és fiúkat rendszeresen idősebb férfiak veszik fel az autójukba a menekültszállások előtt."
Tavaly áprilisban Margrite Kalverboer holland gyermekjogi ombudsman jelentésében felhívta a figyelmet, hogy a Ter Apel-i központban tartózkodó gyerekeket mentálisan és fizikálisan is elhanyagolják, ami sérti a nemzetközi menekültjogi egyezményeket. Az UNICEF, az ENSZ Gyermekalapja szintén aggodalmának adott hangot a gyermekek biztonságával kapcsolatban.
Herman Bolhaar, az emberkereskedelem és a gyermekek elleni szexuális erőszak elleni nemzeti jelentéstevő 2020-ban arról számolt be, hogy a hollandiai védett menedékhelyen befogadott vietnami gyermekek 97 százaléka vélhetően emberkereskedők kezébe került. Jelentése szerint az eltűnt kiskorú menedékkérők 75 százaléka főként marokkói származású, 15 és 17 év közötti fiú volt.
(MTI nyomán)