A brit királyi légierő (RAF) vezérkari főnöke szerint Oroszország akkor is veszélyt jelentene a Nyugatra, ha vereséget szenved Ukrajnában.
Sir Mike Wigston vezérezredes a The Daily Telegraph című konzervatív brit napilapnak adott, szombaton megjelent interjúban úgy fogalmazott: amikor az ukrajnai konfliktus véget és Ukrajna helyreállítja határait, "ahogy ezt meg is kell majd tennie", Oroszország sértett, bosszúszomjas, brutális hatalom lesz, amely légitámadások, rakétatámadások, tengeralattjárókról végrehajtott támadások formájában "továbbra is képes lesz ártani nekünk".
Zoom
Sir Mike Wigston (fotó: John Robertson / Telegraph)
Vlagyimir Putyin orosz elnök a brit légierő vezérkari főnöke szerint olyan diktátor, aki kész brutális háborúra is "az elképzeléseiben élő Oroszország" megteremtése végett.
Wigston szerint azonban nem csupán egy emberről van szó, Putyin mögött egész struktúra és hierarchia áll. Így "ha Putyin el is tűnne a színről", számtalan olyan ember van, aki a helyébe léphet, és aki "ugyanolyan brutálisnak és ördöginek" bizonyulhat saját népével és a szomszédos országokkal szemben, mint Putyin.
Hozzátette: a fenyegetést fokozhatja, ha Oroszországnak megalázó módon, a Kijevnek szállított, fejlett nyugati fegyverektől űzve kell távoznia Ukrajnából.
A The Daily Telegraph ezzel összefüggésben felidézi Emmanuel Macron francia elnök korábbi kijelentését arról, hogy a Nyugatnak nem szabad megaláznia Oroszországot, ehelyett biztosítani kell, hogy a harcok elültével a diplomácia kínáljon kiutat a válságból.
A brit királyi légierő vezérkari főnöke a lapnak adott interjúban azt monda: a földi telepítésű légvédelmi rendszerek fejlettsége miatt a Nyugat ma már nem támaszkodhat arra a teljes lefedettséget nyújtó légtérellenőrzésre, amelyet eddig meg tudott teremteni.
Sir Mike Wigston szerint az ukrajnai háború új tanulságai közé tartozik a drónok elvitathatatlan hasznossága, ezek az eszközök ugyanis támadásra, felderítésre, a légvédelem semlegesítésére és megtévesztő műveletekre egyaránt használhatók.
A drónoktól hemzsegő égbolt kétségtelenül a jövő hadszínterének egyik sajátossága lesz - fogalmazott a brit légierő vezetője.
(MTI)