Embercsempészéssel gyanúsított határrendészeket helyeztek vád alá Görögországban kedden, mert feltételezhetően bűnrészesei voltak egy olyan hálózatnak, amely embereket juttatott be az országba a szomszédos Törökországból.
Az öt vádlott, egy tiszt és négy altiszt, az északkeleti Oresztiada város ügyészsége előtt jelent meg, egy nappal azután, hogy a rendőrség belügyi osztálya bejelentette, hogy őrizetbe vették őket kenőpénz elfogadása és kötelességszegés gyanújával.
A rendőrség közleménye szerint azzal vádolják őket, hogy legalább tizenkét alkalommal segítettek embereket Görögországba csempészni a Didümoteikhó régióban, az ország északkeleti részén.
A nyomozati anyag szerint a vádlottak október óta kapcsolatban álltak törökországi hálózatokkal, és feltételezhetően olyan cselekményeket vagy mulasztásokat követtek el, amelyek célja az volt, hogy megkönnyítsék nem európai állampolgárok bejutását Görögországba - derült ki a hatósági közleményből.
A rendőrség közlése szerint mintegy hatvan mobiltelefont, török lírát és több ázsiai országból származó bankjegyeket foglaltak le.
Az elmúlt években több ezer ember érkezett Törökországból Görögországba, főként Szíriából, Afganisztánból és Pakisztánból abban a reményben, hogy Nyugat-Európába juthatnak. Hivatalos adatok szerint a görög határőrség több mint 260 ezer határsértést akadályozott meg tavaly az Évrosz határmentén, és mintegy 1500 feltételezett embercsempészt fogott el.
(MTI)