Olaszország szerdán feloldotta a jemeni polgárháború miatt Szaúd-Arábiával szemben elrendelt fegyverembargóját.
Az olasz kormány közlése szerint a mostani döntés összhangban áll azzal, hogy áprilisban feloldották az Egyesült Arab Emírségekkel szembeni fegyverembargót, amelyet szintén a jemeni konfliktus miatt vezettek be.
Róma 2019-ben és 2020-ban korlátozta katonai felszerelések exportját a szunnita királyságba elejét véve ezzel, hogy a hadi eszközöket bevessék Jemenben. Az olasz kormány megállapítása szerint az embargó időközben szükségtelenné vált "tekintettel a megváltozott helyzetre", s nagyra méltatta a rijádi vezetés közvetítési erőfeszítéseit.
Jemenben 2014 augusztusa óta tart a polgárháború az Irán támogatását élvező húszik, valamint a Szaúd-Arábia és más arab országok által támogatott, a nemzetközileg elismert jemeni kormányhoz hű erők között. A felkelők ellen 2015 márciusában lépett hadba a kormányerőket támogató arab koalíció. Az ENSZ humanitárius katasztrófának minősítette a konfliktust, amely az éhínség szélére sodorta az ország lakosságát.
A békekezdeményezések új lendületet vettek azzal, hogy Rijád és Teherán márciusban a 2016-ban megszakított diplomáciai kapcsolatok újrafelvételéről döntöttek.
(MTI)