Ukrajna az elmúlt három napban, a rég beígért offenzívája során a front különböző szakaszain 3715 katonát és 52 harckocsit veszített - közölte kedden az orosz védelmi minisztérium Telegram csatornáján Szergej Sojgu védelmi miniszter. /Bővített hír./
"A támadási kísérletet meghiúsították, az ellenséget megállították, az orosz katonák és tisztek bátorságot és hősiességet tanúsítottak a harcokban"- hangoztatta a tárcavezető.
"Megismétlem, az ellenség nem érte el céljait, jelentős és aránytalan veszteségeket szenvedett" - tette hozzá.
Sojgu szerint szombaton két ukrán dandár öt irányban próbált meg előrenyomulni, de nem járt sikerrel, és 300 katonát veszített, majd egy nappal később öt dandár segítségével hét irányban kísérelt meg offenzívát, amelyet megállítottak komoly veszteségeket okozva nekik. Az orosz tárcavezető azt állította, hogy Ukrajna több mint 1600 katonát veszített ezen támadási kísérlet során.
A miniszter szerint az ukrán fegyveres erőknek a front különböző részein megkísérelt összes offenzíváját megállították, aminek következtében az ukránok vesztesége összesen 3715 katona, 52 harckocsi, 207 páncélozott harcjármű, 134 jármű, 5 repülőgép, 2 helikopter, 48 tüzérségi löveg és 53, pilóta nélküli légi jármű. A támadás visszaverése során elszenvedett orosz veszteségeket 71 halottban és 210 sebesültben, 15 harckocsiban, 9 páncélozott harcjárművben, két egyéb járműben és kilenc lövegben adta meg.
A kahovkai vízerőmű felrobbantását és a környező területek elárasztását Sojgu a kijevi rezsim számlájára írta, és terrorista bűncselekménynek minősítette. Állítása szerint ez azért történt, hogy az ukrán fél a harctéren elszenvedett kudarcait követően a herszoni régióból erőket csoportosíthasson át a frontra. A miniszter szerint az ukrán erők a Dnyeper jobb partján védelemre akarnak berendezkedni.
Közölte, hogy az ukrán ellenőrzés alatt álló dnyiprói vízerőműből megnövelték a vízkibocsátást, ami nagyobb területek elárasztásához vezetett.
Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a keddi hadijelentést ismertetve azt mondta, hogy az orosz légierő nagy hatótávolságú precíziós fegyverekkel csoportos csapást mért az ukrán fegyveres erők egyik döntéshozó központjára. Az objektumot nem nevezte meg, csak annyit közölt, hogy a célpontot eltalálták.
A beszámoló szerint az Artyomovszk (ukrán nevén: Bahmut) környékén folytatott harcokban az orosz Dél csapatcsoport sikerrel hárította el az ukrán 5. hegyi rohamdandár és a 77. légimozgékonyságú dandár támadásait Klescsijivkánál és Berhivkánál, az egységeknek így sem a beékelődés, sem az átkarolás nem sikerült. A tábornok szerint itt az elmúlt nap folyamán több mint 260 ukrán katona esett el, és öt harckocsi semmisült meg.
A tábornok az ukrán fegyveres erőknek az elmúlt nap folyamán a fronton elszenvedett emberveszteségét csaknem négyszáz főben adta meg. A megsemmisített ukrán haditechnikai eszközök és katonai objektumok között nevezett meg két Szu-25-ös és egy Szu-27-es repülőgépet, egy Mi-8-as helikoptert és három lőszerraktárt.
Vaszilij Nyebenzja, Oroszország állandó ENSZ-képviselője New Yorkban bejelentette, hogy az orosz küldöttség a kahovkai vízerőmű ügyében kezdeményezte az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását.
(MTI)