Mexikóban vizsgálat indult katonák ellen, mert azzal vádolják őket, hogy meggyilkoltak öt lefegyverzett bűnözőt - közölte szerdán Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök.
López Obrador szerint az északkeleti Nuevo Laredo tagállam területén elkövetett cselekmény esetében arra utalnak a bizonyítékok, hogy gyilkosság történt.
A helyi sajtó kedden közzétette egy térfigyelő kamera videófelvételeit a feltételezett vérengzésről. A videón látni lehet, amint a katonák egy üldözés után sakkban tartanak már lefegyverzett férfiakat, majd lövések következnek, és ezután szemmel láthatóan el akarják tüntetni a nyomokat. Tamaulipas mexikói tagállam biztonsági hatóságai korábban egy lövöldözést jelentettek fegyveres bűnözők és a katonák között.
"Tájékoztattak erről, és már intézkedünk" - mondta López Obrador napi sajtótájékoztatóján. Hangsúlyozta, hogy az ilyesmi elfogadhatatlan.
A spanyol nyelvű Univision amerikai televízió beszámolója szerint az incidensben tizenegy katona vett részt.
Mexikóban az utóbbi több mint 15 évben a hadsereget is bevetik a drogkartellek és egyéb erőszakos bűnszervezetek elleni küzdelemben.
(MTI)