A kínai Shaanxi Baoji Special Vehicles Manufacturing Co. által gyártott Tigris (Tiger) típusú páncélozott járművek álltak szolgálatba a Vlagyimir Putyinhoz lojális csecsen vezető, Ramzan Kadirov biztonsági erőinél – szúrta ki a Ukraine Weapons Tracker.
Az ukrajnai háborúval foglalkozó blog, amely fotókat is közzétett a beszerzésről, azt állítja, hogy Ramzan Kadirov csecsen vezető explicit kijelentte a járművek átadóünnepségén, hogy az eszközök a „különleges műveleti zónában,” vagyis az ukrajnai háborúban fognak szolgálatot teljesíteni.
Ezt a kijelentést valóban igazolja a Kadirov Telegram-csatornáján olvasható kommentár.
Az Egyesült Államok 2023 elején számtalan alkalommal figyelmeztetett arra, hogy Kína fegyvereket akar exportálni Oroszországba: amerikai sajtóinformációk szerint kézifegyvereket már szerzett is be a moszkvai haderő összekötőországokon keresztül a kínai Norinco fegyvergyártól.
Nagy kérdés, hogy a Tigris típusú járművek megjelenését hogy fogadja majd az Egyesült Államok. Kína elvileg nem küldött fegyvereket a 4x4-esekhez, de azok teljesen egyértelműen katonai célra készültek, amely látszik a jármű speciális kialakítása mellett a tetőn található forgatható toronyból és búvónyílásból is. Így tehát aligha lehet ezt az eszközt az eddig Kínából beszerzett drónokhoz vagy katonai egyenruhákhoz hasonlóan „dual use,” vagyis többféle felhasználásra alkalmas termékekként kezelni.
A kínai Shaanxi Baoji Special Vehicles Manufacturing Co.-ra alighanem szankciók várnak. Az viszont, hogy magát a kínai államot mennyire tervezi megbüntetni Washington egy olyan jármű exportengedélyének kiadása miatt, amely nyilvánvalóan katonai célra készült, alighanem eldől a következő napokban.
Kicsi a valószínűsége, de nem kizárt, hogy a járműveket Kína valamelyik oroszbarát feltörekvő országnak adta el, majd ők adták tovább a páncélosokat Kadirov biztonsági erőinek. Ha ez a helyzet is áll fenn, az eleve feszült amerikai-kínai diplomáciai viszonyon aligha javít majd a csecsen vezető által közzétett videó, írja a Portfólió.