Peking óvatosságra intette pénteken azokat az európai államokat, amelyek fogadni készülnek Tajvan külügyminiszterét, Joseph Vut.
Vang Ven-pin, a kínai külügyminisztérium szóvivője minden európai országot figyelmeztetett, tartózkodjanak a hivatalos kapcsolatoktól a tajvani hatóságokkal, és kerüljék a tajvani "függetlenségi erők" támogatását. Vang elmagyarázta, hogy mivel csak egy Kína létezik, és Tajvan annak része, Tajvannak nem lehet és nincs is külügyminisztere, a funkció csupán "a régió helyi külügyi osztályának vezetői posztja".
Joseph Vu a jövő héten Prágában egy elemző központ rendezvényén találkozik Petr Pavel cseh elnökkel. A tajvani diplomata teljes programja nem ismert.
A kínai külügyi szóvivő most az európai országoknak címezve ismételten azt kérte, hogy értsék meg a tajvani kérdés lényegét, tartsák be a Kínával szemben vállalt kötelezettségvállalásaikat, ne támogassák a Tajvan függetlenségéért küzdő erőket és ne bonyolítsanak hivatalos kapcsolatokat Tajvannal semmilyen formában.
Vang üzent a szigeten kormányzó, függetlenségpárti Demokratikus Haladó Pártnak (DPP) is, mondván bármilyen, részükről megnyilvánuló szeparatista cselekmény kudarcra van ítélve.
Kína szakadár tartományának tartja a szigetet, amely 1949, a kínai kommunisták polgárháborús győzelme óta saját kormányzattal rendelkezik.
(MTI)