Visszautasította az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója azt a vádat, amely szerint a szervezet politikailag elfogult.
Christopher Wray a kongresszus szakbizottságának szerdai meghallgatásán nyilatkozott. A republikánus többségű alsóház, a képviselőház jogi bizottsága tartotta a meghallgatást a szövetségi hatóságok politikai célú felhasználásának vizsgálatára indult eljárás keretében.
Az FBI igazgatója eskü alatt tett vallomásában azt mondta, hogy a hatóság "egyáltalán nem" védelmezi Joe Biden amerikai elnök családját, mert ehhez "nem fűződik érdeke". A bizottság republikánus tagjai egyebek mellett arra vártak választ, hogy zajlik-e vizsgálat az elnök családjának üzleti kapcsolatai körül, illetve egy állítólagos feljegyzés nyomán, amely Joe Bident egy vesztegetési üggyel hozza összefüggésbe.
Matt Gaetz floridai republikánus képviselő "gyanúsan érdektelennek" nevezte kérdésében az igazgatót azzal a közösségimédia-üzenettel kapcsolatban, amelyben Hunter Biden, Joe Biden fia állítólag apja jelenlétére hivatkozva gyakorol nyomást több millió dollár kifizetése érdekében egy kínai üzlettársára.
Christopher Wray kijelentette: ő az "igazi FBI-t" védelmezi. Hozzátette, "az a munka, amelyet az FBI kötelékében dolgozó nők és férfiak végeznek, túlmutat azon az egy vagy két nyomozáson, amely minden látszat alapján a média vezető hírei között szerepel".
A beszámolók szerint helyenként indulatos meghallgatáson Jim Jordan, a képviselőház jogi bizottságának republikánus elnöke azt mondta, hogy a vizsgálattal a szövetségi igazságügyi rendszer politikai fegyverként való felhasználását próbálják megállítani. A republikánus politikusok kettős mércével vádolták az FBI-t, másféle elbírálást emlegetve a Joe Bidenhez és a Donald Trumphoz kapcsolódó nyomozásoknál.
A meghallgatáson Zoe Lofgren demokrata képviselő azt mondta, "szomorúnak tartja, hogy a bizottság republikánus többsége összeesküvés-elméletekkel foglalkozik, és azon dolgozik, hogy megpróbálja hiteltelenné tenni az Egyesült Államok egyik legfőbb bűnüldöző ügynökségét".
A szövetségi hatóságok politikai fegyverként való felhasználásának vizsgálatát a képviselőházban januárban többségbe került republikánusok kezdeményezték, és az elmúlt hónapokban több meghallgatást tartottak, mások mellett az érintett hatóságok kötelékében dolgozó informátorokat is beidézve.
(MTI)