Kábítószeres e-cigarettákat és pszichoaktív szerekkel átitatott édességet gyártó, illetve forgalmazó bűnszövetkezet tagjaira csaptak le a hatóságok Romániában - közölte a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészég (DIICOT).
A vádhatóság és a rendőrség szervezett bűnözés elleni osztályának képviselői több mint 120 helyszínen végeztek házkutatást kommandósok bevetésével az ország megyéinek több mint felében és a fővárosban.
A DIICOT szerint a csaknem egy éve alakult bűnszövetkezet két Iasi megyei gyárban több mint százezer, a fogyasztók életét veszélyeztető pszichoaktív hatású elektronikus készüléket, illetve kannabiszt tartalmazó ehető zseléket, cukorkákat és süteményeket állított elő, amelyeket elsősorban az interneten, de áruházakban is forgalmaztak.
A nyomozás során országszerte 28 olyan üzletet azonosítottak, ahol - kihasználva, hogy az elektronikus cigarettákat is működtető készülékek szabadon forgalmazhatók - kiskorúaknak is eladták ilyeneket, és drog tartalmú édességeket is.
A DIICOT 42 gyanúsítottat állított elő, akiket a vádhatóságnak a nyomozást összehangoló Iasi megyei kirendeltségére visznek kihallgatásra.
(MTI)