Oroszország közölte, hogy az azeri területen lévő, örmények lakta Hegyi-Karabah szakadár enklávé harcosai megkezdték a fegyvereik átadását, miközben 120 ezer ott élő örmény jutott humanitárius segélyhez.
A karabahi örmények szeptember 20-án kényszerültek beleegyezni a tűzszünetbe, huszonnégy órával azután, hogy az azeri hadsereg nagyszabású hadműveletet indított a beékelődés ellen.
"A karabahi fegyveres alakulatok megkezdték a fegyverek és a katonai felszerelések átadását az orosz békefenntartók felügyelete alatt" - közölte Oroszország, amely mintegy 2000 békefenntartót állomásoztat a térségben.
Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint eddig hat páncélozott járművet, több mint 800 puskát és mintegy 5000 lőszert adtak át.
Oroszország közölte, hogy több mint ötven tonna élelmiszert és más segélyt szállított Hegyi-Karabahba. A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) közölte, hogy 28 ezer pelenkát, takarókat és tüzelőanyagot szállított a térségbe, és további szállítmányokat is útnak indít.
Örményország, amely 2020-ban elveszítette az azeri hadsereg ellen vívott háborút, közölte, hogy felkészül több tízezer hegyi-karabahi örmény fogadására, bár Nikol Pasinján örmény miniszterelnök úgy nyilatkozott: nem szeretné, ha elhagynák otthonukat, ha nem feltétlenül szükséges.
Azerbajdzsán kedden kezdett "terrorellenes műveletbe" Hegyi-Karabahban, miután néhány katonáját megölték "az onnan indított támadásokban".
Az Egyesült Államok közölte: mélységesen aggasztják az azeri katonai lépések. Antony Blinken külügyminiszter kijelentette, hogy aggódik Hegyi-Karabah lakosságának humanitárius helyzete miatt.
A többségében örmények lakta Hegyi-Karabah a nemzetközi jog szerint Azerbajdzsánhoz tartozik, de a mintegy 30 évvel ezelőtt zajlott első hegyi-karabahi háború után a nemzetközileg el nem ismert "Hegyi-karabahi Köztársaság" ellenőrzése alá került. Azerbajdzsán 2020 őszén a Hegyi-Karabahot övező területek jelentős részét visszafoglalta, majd a héten indított "terrorellenes műveletben" végleg térdre kényszerítette a szakadárokat, akikkel már a napokban megkezdődtek a tárgyalások a terület reintegrációjáról Azerbajdzsánba.
Frissítés: Az azeriek természetesen csak az örmény polgári lakosságért aggódnak
A hegyi-karabahi örmények szombaton közölték, hogy az Azerbajdzsánnal szeptember 20-án aláírt tűzszüneti megállapodás feltételei - közöttük a sebesültek evakuálása és humanitárius segélynek a szakadár terület székelyére történő eljuttatása - teljesülnek.
Folyik az áramszolgáltatás helyreállítása, a munkálatokkal vasárnap végeznek - áll a hegyi-karabahi közleményben, amely említést tesz a 120 ezer lakosú terület jövőjéről folytatandó "politikai konzultációkról" is.
Az azeri belügyminisztérium szombaton közölte, hogy a legfontosabb feladatának tekinti az örmény polgári lakosság biztonságának garantálását, és sátrakat, meleg ételt és orvosi segítséget biztosított a számukra.
Ceyhan Bayramov azeri külügyminiszter szombaton az ENSZ-közgyűlésen tette ígéretet arra, hogy "egyenlő állampolgárokként" kezelik a hegyi-karabahi örményeket.
"Meg kívánom ismételni, hogy Azerbajdzsán eltökélt az azerbajdzsáni Karabah régió örmény lakosainak egyenlő állampolgárokként történt reintegrálására" - hangsúlyozta a miniszter.
(MTI)