Kedden temetik állami tiszteletadással, polgári gyászszertartás keretében Giorgio Napolitano volt olasz elnököt, aki pénteken hunyt el Rómában - döntött szombaton a kormány.
A volt államfőt a szenátus épületében ravatalozzák fel Sergio Mattarella köztársasági elnök és Ignazio la Russa, a szenátus elnöke jelenlétében vasárnap reggel, tisztelői délelőtt tizenegy órától vehetnek búcsút a politikustól.
Giorgio Napolitanót, az első olasz politikust, aki kétszer töltötte be az elnöki tisztséget (2006 és 2015 között), az egykori Olasz Kommunista Párt vezetőjét először 2006-ban választották meg a legfőbb közjogi méltóság betöltésére. 2013-ban, első hétéves mandátuma lejártakor nyugdíjba kívánt vonulni, de a túlságosan szoros választási eredmények miatt, és amiatt, hogy a főbb pártok nem tudtak megállapodni az utódjában, hivatalában maradt, de 2015-ben korára hivatkozva lemondott.
Politikai karrierjét az 1950 évek elején kezdte, megválasztották az olasz és az Európai Parlament tagjának, volt belügyminiszter és a parlament alsóházának elnöke.
(MTI nyomán)