A brit Liberális Demokraták vezetője szerint Nagy-Britanniának központi szerepet kell betöltenie Európában, de jelenleg nincs napirenden az újbóli brit EU-csatlakozás.
Sir Ed Davey, akinek pártja - hagyományosan a harmadik legnagyobb országos parlamenti erő - most tartja éves kongresszusát a dél-angliai Bournemouth-ban, a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában kijelentette: a 2010 óta kormányzó Konzervatív Párt olyan mértékben tette tönkre Nagy-Britannia és az Európai Unió kapcsolatrendszerét, hogy az európai politikusok "már nem is figyelnek oda" arra, amit a brit kormány mond.
Davey szerint ebben a helyzetben először a bizalom és az együttműködés újjáépítésére kell összpontosítani, és ez "időt vesz igénybe".
A Liberális Demokraták a hagyományos nagy brit parlamenti pártok közül mindig is a legerőteljesebb EU-párti politikai erőnek számítottak. A brit EU-tagságról 2016-ban tartott - a kilépésre szavazók szűk, 51,89 százalékos többségű győzelmével végződött - népszavazás előtt egyértelműen a bennmaradás mellett kampányoltak, a kilépés után pedig folyamatosan az újbóli EU-csatlakozás célja állt politikai programjuk középpontjában.
Sir Ed Davey azonban a vasárnapi BBC-műsorban - arra a kérdésre, hogy a Liberális Demokraták továbbra is Nagy-Britannia újbóli EU-csatlakozását kívánják-e - kitérően úgy válaszolt, hogy ez "jelenleg nincs napirenden".
Hozzátette: először meg kell erősíteni a brit gazdaságot, amelynek súlyos károkat okozott a Brexit, és újjá kell építeni az EU-hoz fűződő kapcsolatrendszert.
Ehhez "magunkkal kell vinnünk a brit választókat, és az európai politikusokat is meg kell győzni arról, hogy vegyenek komolyan bennünket, mert úgy érzik, hogy nagyon cserben hagytuk őket" - fogalmazott a Liberális Demokraták vezetője.
Davey a riporter többszöri kérdésére sem volt hajlandó egyértelműen kijelenteni, hogy a Liberális Demokraták célja továbbra is Nagy-Britannia újbóli belépése az Európai Unióba.
Nagy-Britannia 2020. január 31-jén távozott az EU-ból, és a Brexit utáni 11 hónapos átmeneti időszak lejártával, 2020 végén az EU egységes belső piacáról és vámuniójából is kilépett.
Sir Keir Starmer, a második legnagyobb brit parlamenti erő, a Munkáspárt vezetője és miniszterelnök-jelöltje az elmúlt időszakban többször is egyértelműen megerősítette azt az álláspontját, hogy ha pártja kormányra kerül, nem léptetné vissza Nagy-Britanniát az Európai Unióba, sem az EU egységes belső piacára és vámuniójába.
Starmer a BBC televíziónak nyilatkozva nemrégiben úgy fogalmazott, hogy Nagy-Britannia számára nincs visszaút az EU-ba, mivel az ország a népszavazáson meghozta döntését, és "erre a helyzetre kell működőképes megoldást találni".
Hozzátette ugyanakkor, hogy kormányra kerülése esetén a Munkáspárt a konzervatívok által Brüsszellel kötött Brexit-megállapodás jelentős mértékű átdolgozására törekedne.
A Munkáspártnak minden felmérés szerint 20 százalékpont körüli támogatottsági előnye van a konzervatívokkal szemben, és egybehangzó előrejelzések szerint a jövőre esedékes brit parlamenti választáson a tizenhárom éve ellenzékben lévő párt a győzelem esélyével indulhat.
(MTI)