Génmódosított sertésszívet ültettek egy 58 éves férfi testébe az Egyesült Államokban, ezzel ő lett a második ember a világon, aki ilyen szervet kapott – írja az AFP nyomán a 24. Mindkét beavatkozást a Marylandi Egyetem szakértői végezték el, az első páciens 2022 márciusában, két hónappal az átültetés után elhunyt.
A második operációt szeptember 20-án végezték el a kétgyermekes Lawrence Faucette-en, aki egy érrendszeri betegség miatt nem kaphat emberi donortól szívet, így egyetlen esélyének a kísérleti sertésszívet látta.
A férfi a műtét után önállóan lélegzett, és olyan gyógykezelésben részesült, amely remélhetőleg megakadályozza, hogy a szervezete elutasítsa az idegen szívet.
A xenotranszplantációk, vagyis a fajok közötti szervátültetések jellemzően azért voltak eddig sikertelenek, mert az emberi test nem fogadta be az állati szerveket, és az immunrendszer megtámadta azokat. Génmódosítással azonban elképzelhető olyan állati szerveket létrehozni, amelyeket emberi eredetűnek azonosít a szervezet, és befogadja azokat.
A xenotranszplantációktól sokan azt várják, hogy a jövőben világszerte több millió szervátültetési várólistán szereplő ember életét menthetik meg, de számos szakértő szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy az állati eredetű szervek bármikor is kiválthatják majd az emberieket.