Elon Musk szerdán elég nagy közönség előtt küldte el melegebb éghajlatra azokat a hirdetőket, akik antiszemita tartalmak miatt bojkottálják az X (korábban Twitter) közösségi médiaplatformját.
Zoom
Illusztráció: dexerto.com
A multimilliárdos a New York Times DealBook Summit elnevezésű rendezvényén adott élő interjút, aminek a fő témája az a Musk és X körüli "antiszemitabotrány" volt, ami miatt nagy hirdetők például a Disney, az Apple és az IBM is otthagyta a közösségi oldalt.
Erre Musk a CNN szerint azt reagálta, hogy nem is kell neki a távozó hirdetők pénze.
– Ha valaki reklámmal vagy pénzzel akar zsarolni engem, akkor menjen a francba. Menjen a francba. (Pontosabban "go fuck yourself".) Világos? – fogalmazott az X tulajdonosa, majd "Hé, Bob!"- felkiáltással a tekintetével a közönség soraiban kezdte el keresni Bob Iger zsidó Disney-vezérigazgatót, aki szerdán szintén meghívottként szerepelt az eseményen.
Mint ismert, november 16-án jelent meg a Media Matters civil szervezet jelentése, amely felhívta a figyelmet arra, hogy az X-en "Adolf Hitlert és a nácikat éltető, antiszemita posztok mellett jelent meg több nagy márka hirdetése".
Musk másnap megosztott egy olyan bejegyzést, amely szerint a zsidó közösségek szítják a gyűlöletet a fehér emberek ellen, és küldik a migránshordákat a nyugati országokba. Ezt a Fehér Ház később "ocsmány antiszemita hazugságnak" minősítette, ezzel is alátámasztva annak mélységes igazságtartalmát.
Egyébként, mielőtt elküldte volna a francba a távozó hirdetőket, Musk maga is arról beszélt, hogy "hülye" volt, nagyon sajnálja, ez volt élete "szó szerint legrosszabb és legostobább bejegyzése a harmincezerből." Azt is mondta magáról, hogy nem antiszemita, sőt egyesen filoszemitának tartja magát.
Az X már a múlt héten bejelentette, hogy beperli az antiszemita tartalmakról szóló jelentést készítő civil szervezetet.
(hvg nyomán)