Olaszország hanyatlóban van, súlyos demográfiai válsággal küzd, az olaszok többsége fél egy világháború kirobbanásától és a szegénységtől - olvasható a Censis társadalomkutató intézet éves felmérésében.
Az olaszok 80,1 százaléka látja úgy, hogy az ország hanyatlik.
A társadalom, gazdaság, idegenforgalom számos szegletét elemző közvélemény-kutatás szerint az ország "alvajáró, vak és iránytalan, kevés célt tűz ki maga elé, és azokat nehezen teljesíti, az olaszok elveszítették vágyaikat és a fiatal generációkat".
Az 57. Censis-felmérés azt mutatja, hogy az olaszok 60 százaléka tart világháborútól, és 50 százalék gondolja úgy, hogy Olaszország nem képes katonai védelmet biztosítani a lakosságnak. 73 százalék gazdasági válságtól fél, és az azzal járó társadalmi feszültségtől és szegénységtől. 73 százalék a migrációtól tart, 53 százalék attól, hogy Olaszország államcsődbe jut. 69 százalék úgy véli, a globalizáció több kárral jár, mint előnnyel, és 84 százalék a klímaválság következményeitől fél.
Az adatok szerint a súlyos népességcsökkenés miatt 2050-re 4,5 millióval csökken a lélekszám Olaszországban, ami Róma és Milánó lakosainak együttes számával egyenlő, valamint 8 millióval csökken a munkaképes olaszok száma.
Jelenleg a kevesebb mint 60 milliós országban a 18 és 34 év közöttiek a lakosság 23 százalékát teszik ki. Az utóbbi húsz évben 3 millióval csökkent az e korosztályba tartozók száma, és a számítások szerint 2050-re arányuk 15 százalékra esik.
Ezzel egy időben a 65 év felettiek ma 24 százalékot képviselnek, de kevesebb mint 30 év múlva arányuk eléri a 34,5 százalékot.
Olaszországban tavaly valamivel több mint 180 ezer házasságot kötöttek, miközben 2008-ban a számuk meghaladta a 246 ezret.
8,1 millióra teszik a családok számát, melyek között 32,2 százaléknak van gyermeke. Utóbbi arány, a becslések szerint, 2050-re 25 százalékra eshet vissza.
A nem házasságban élő szülők alkotta családok száma 1,6 millió, a bevándorló családoké 2,6 millió.
Az olaszok 56 százaléka érzi úgy, hogy nincsen szava a mai társadalomban. A megkérdezettek 87 százaléka gondolja, hogy a koronavírus-járvány időszaka után már nem a munka áll élete középpontjában. 74 százalék támogatja az eutanáziát.
Ami az idegenforgalmi adatokat illeti, a szálláshelyek tavaly 72 millió vendégéjszakát regisztráltak. A koronavírus-járvány előtt, 2019-ben ez a szám 82 millió volt.
(MTI)