A kínai feldolgozóipar teljesítménye váratlanul nőtt novemberben az elemzők által várt enyhe csökkenés helyett - derült ki a kínai Caixin Insight Group és az S&P Global gazdaságkutató intézet legfrissebb kimutatásából.
A kínai feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) 50,7 pontra, augusztus óta a legmagasabbra emelkedett novemberben az októberi 49,5 pontról. Elemzők előzetesen gyengébb adatra, 49,8 pontra számítottak.
A BMI 50 pont alatti értéke a vizsgált gazdasági teljesítmény romlását, 50 pont feletti értéke pedig a gyarapodását jelzi.
Az almutatók azt jelzik, hogy mind a kibocsátás, mind a beszerzési aktivitás visszatért a növekedéshez a kínai kormány gazdaságösztönző intézkedései közepette, a foglalkoztatás zsugorodásának mértéke pedig mérséklődött novemberben. Az új megrendelések bővülése június óta a leggyorsabb volt. Az áradatok azt mutatták, hogy a költségnyomás továbbra is mérsékelt maradt, az inputköltségek inflációja csökkent, míg az eladási árak nagyjából változatlanok maradtak.
A következő 12 hónapra vonatkozó kilátások július óta a legkedvezőbben alakultak, a felmérés szerint a kínai vállalatok abban bíznak, hogy a nagyobb belső és külső kereslet támogathatja a növekedést a jövő évben.
(MTI)