Suella Braverman korábbi brit belügyminiszter csütörtökön kijelentette, hogy nem fog működni a kormány által javasolt új törvény, melynek értelmében az Egyesült Királyságba érkező illegális bevándorlókat Ruandába helyeznék át.
Zoom
A "brit" kormányfő és korábbi "brit" belügyminisztere
Rishi Sunak miniszterelnök konzervatív pártján belül feszültség alakult ki a javaslat miatt, és miután a miniszterelnök előterjesztette a jogszabály legújabb változatát, Robert Jenrick bevándorlási államtitkár szerdán lemondott.
"Nagyon aggódom, hogy ez a törvény ismét utat nyit majd a jogviták, követelések és peres eljárások körhintájának" - mondta Braverman a BBC Radiónak, utalva Sunak korábbi kifejezésére.
"A valóság és a kemény igazság az, hogy ez így nem fog működni, és nem fogja megállítani a hajókat" - tette hozzá Braverman.
Az új törvényjavaslat arra utasítja a bírákat, hogy hagyják figyelmen kívül az emberi jogi törvények egyes szakaszait, valamint a hazai és nemzetközi jog azon rendelkezéseit, amelyek értelmében Ruanda nem tekinthető biztonságos országnak a menedékkérők áttelepítésére. A konkrét körülményekre alapozott fellebbezés azonban továbbra is engedélyezett.
Braverman, Jenrick és a támogatóik szerint a jogszabály nem elég szigorú, egyesek a Konzervatív Párt jobb szárnyából egyenesen azt szorgalmazzák, hogy az Egyesült Királyság lépjen ki az emberi jogok európai egyezményéből.
A kormány szerint a ruandai áthelyezés elriasztaná a bevándorlókat attól, hogy fizessenek az embercsempészeknek, hogy Európából a La Manche csatornán keresztül Nagy-Britanniába szállítsák őket.
A brit kormány a héten új áttelepítési megállapodást írt alá Ruandával, miután a brit legfelsőbb bíróság úgy ítélte meg, hogy a korábbi javaslat sértené a hazai jogszabályokban rögzített nemzetközi emberi jogi törvényeket. A legfelsőbb bíróság szerint ugyanis fennáll annak a kockázata, hogy a menedékkérőket a ruandai kormány visszatoloncolja azokba az országokba, ahonnan "elmenekültek", vagy más olyan országokba, ahol jogsérelem vagy üldöztetés érheti őket.
(MTI nyomán)