Szadir Zsaparov kirgiz elnök felszólította Antony Blinken amerikai külügyminisztert: ne avatkozzék be Kirgizisztán belügyeibe - derül ki az államfő sajtótitkára, Aszkat Alagozov által a közösségi hálón közzétett levélből, amelyet a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség ismertetett.
A levél válasz Blinken üzenetére, amelyben az amerikai külügyminiszter aggodalmát fejezte ki a "külföldi ügynökökről" szóló törvény miatt, amelyet jelenleg tárgyal a kirgiz parlament.
"Kénytelen vagyok sajnálattal megemlíteni, hogy levele az államunk belügyeibe való beavatkozás jegyeit hordozza" - olvasható Zsaparov üzenetében.
A kirgiz elnök szerint a tárgyalt törvénytervezet nem mond ellent a nemzetközi jognak, és koncepciója közel áll az Egyesült Államokban 1938 óta hatályban lévő, a külföldi ügynökök regisztrálásáról szóló törvényéhez (FARA).
Zsaparov szerint Kirgizisztánban jelenleg több tízezer nem kormányzati szervezet működik, többségük méltóan és becsülettel dolgozik, és csak néhányan fogadták ellenségesen a törvénytervezetet. Az államfő úgy vélte, hogy az utóbbiak közé tartozik több olyan szervezet, amelyeket az Európai Unió és az Egyesült Államok adófizetőinek pénzéből finanszíroznak, mert "ők tartanak a valóságos állami adóellenőrzéstől".
Szadir Zsaparov feltételezése szerint Blinken aggodalmai megbízhatatlan információkon alapulnak.
Zsaparov kirgizisztáni látogatásra hívta meg Blinkent, hogy személyesen győződjék meg arról: az országban az alkotmány és a törvények biztonsággal védik az emberi jogokat és a szabadságjogokat.
A civil szervezetekről szóló törvény módosítása bevezetné Kirgizisztánban a "külföldi képviselő" jogállást a külföldről finanszírozott és politikai tevékenységet végző szervezetek számára.
(MTI)