Közlekedési nehézségeket okoztak kedden Lengyelország-szerte az Európai Unió zöld megállapodása és az ukrán áruk behozatala ellen tiltakozó gazdák közúti blokádjai, az egyik ukrán-lengyel határátkelőn a tüntetők ukrán gabonát eresztettek ki egy tehervonat vagonjaiból - közölte a Polsat News hírtelevízió.
A televízió riporterei szerint a gazdák mintegy 200 helyen, ezen belül az autópályák és a gyorsforgalmi utak egyes szakaszain, az autópályák lejáróin és egyéb közlekedési csomópontokon tüntettek, a közutakat országszerte csaknem 30 ezer mezőgazdasági jármű torlaszolta el.
A földművesek akciójához kedden több helyen erdészek és fuvarozók is csatlakoztak.
"Nemet mondunk a zöld megállapodásra, az ukrán termékek behozatalára és az állatenyésztés korlátozására" - jelentette ki a Polsat News-nak nyilatkoza Slawomir Izdebski, az OPZZ szakszervezet agrártagozatának elnöke. Ezzel a tüntetők harmadik, a prémes állatok tenyésztésének fenntartásáról szóló követelésére is utalt. A prémes állatok tenyésztését korlátozó törvénytervezetet a kormánykoalíciót vezető Polgári Koalíció terjesztette elő február elején.
Izdebski kedd reggel a PAP hírügynökségnek elmondta: az OPZZ azt akarja, hogy a kormány olyan nyilatkozatot továbbítson az Európai Bizottsághoz, melynek értelmében Lengyelország "teljeskörűen kihátrál a zöld megállapodásból".
A traktorokkal kivonuló gazdák teljesen megbénították a forgalmat a nyugat-lengyelországi Bydgoszcz központjában, ahol a vajdasági hivatal előtt tüntettek.
A kedd délutáni órákban a lengyel média közölte, hogy Krakkó belvárosába egy több mint négyszáz traktorból álló oszlop vonult be.
Az északkelet-lengyelországi Olsztynban a vajdasági hivatal előtt tüntető gazdák Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét mintázó szalmabábut égettek el - számolt be a TV Republika hírtelevízió helyi tudósítója. Előtte a gazdák traktoraikkal 5 kilométer hosszú oszlopban vonultak be a város központjába. A szervezők bejelentették: csütörtökig maradnak a helyszínen.
A lengyel gazdák a február 9-én indított, március 10-ig tartó tiltakozás keretében blokád alatt tartják az ukrán határátkelőket is. Míg eddig óránként egy-két teherszállító járművet engedtek át a határon, kedden "élesítették" a tiltakozást, és egyáltalán nem engednek át kamionokat. A személygépkocsik és a buszok forgalmát viszont nem korlátozzák.
A délkelet-lengyelországi Medykánál a tüntetők eltorlaszolták a vasúti határátkelőt is, és néhány vagonból gabonát eresztettek ki. "Két-három vagont megnyitottak, kukorica volt bennük" - nyilatkozott a Polsat News hírtévének a tiltakozás egyik résztvevője.
A Do Rzeczy lengyel konzervatív hírportál szerint az eset miatt rendőrségi vizsgálat indult. A PAP hírügynökség által idézett rendőrségi közlemény szerint kisebb mennyiségű gabonáról volt szó. Az incidenst elítélte Vaszil Zvarics varsói ukrán nagykövet. "Ez az ukrán gazdák munkája iránti tisztelet hiányát is jelenti az orosz agresszió körülményei között" - írta az X felületen.
Michal Kolodziejczak mezőgazdasági miniszterhelyettes a wp.pl hírportálnak nyilatkozva kitért azokra a bírálatokra, amelyeket Volodimir Zelenszkij fogalmazott meg a lengyel határblokád kapcsán.
"Foglalkozzon a saját politikájával és a hadsereg építésével" - jelentette ki. Mondja meg, hogy "kapott-e akár egyetlen hrivnyát a Lengyelországba szállított gabona után (...) vagy mindent az oligarchák vittek el" - tette hozzá.
A varsói mezőgazdasági tárca kedden a gazdák követeléseire reagálva a kukoricatermelők támogatását, az aszálykárok enyhítését célzó támogatások folyósítását és a kedvezményes, kétszázalékos hitelek visszaállítását ígérte.
A földművesek következő nagy tiltakozását jövő keddre Varsóba tervezik. Bejelentések szerint a fővárosi tüntetésen más európai országok agrárszervezeteinek képviselői is részt vesznek.
(MTI)