Felvette a nemkívánatos szervezetek listájára az orosz igazságügyi minisztérium a Szabad Európa/Szabadság Rádiót (RFE/RL). A médium a külföldi ügynökök listáján is szerepel.
A tárca honlapján az általa nemkívánatosnak minősített külföldi civil szervezetekről vezetett, frissített listán a Szabadság Rádió a 142. szám alatt szerepel.
A főügyészség február 2-án döntött arról, hogy nemkívánatosnak minősíti a rádiót.
Az intézkedés az ukrajnai orosz inváziót bíráló hangok elnyomása keretében megtiltja az Egyesült Államok által a hidegháború óta finanszírozott, több nyelven sugárzó RFE/RL oroszországi működését.
Oroszországban több tucat szervezet került a nemkívánatos szervezetek listájára, aminek következtében alkalmazottjaikat bírósági eljárás fenyegeti.
Az RFE/RL Oroszország által történt betiltása arról tanúskodik: Moszkva nem akarja, hogy a népe tájékozott legyen - jelentette ki az amerikai külügyminisztérium egyik szóvivője kedden Washingtonban. "Világos, hogy az orosz hatóságok nem akarják, hogy a nép tájékozott legyen azzal kapcsolatban, mit tesz az orosz rezsim külföldön, és mit cselekszik a saját népével" - jelentette ki újságírók előtt Matthew Miller.
(MTI)