Törökország sikerrel tesztelte a levegőben szerdán az első hazai fejlesztésű harci repülőgépét, amelynek gyártását a tervek szerint 2028-ban kezdenék meg - jelentette az Anadolu török hírügynökség.
A tesztet egy ankarai légi bázison hajtották végre.
Recep Tayyip Erdogan török államfő a nyugat-törökországi Afyon városban egy választási rendezvényen elmondta: kritikus szinten sikerült túljutni a saját ötödikgenerációs harci repülőgépük fejlesztésében. Az elnök hozzátetette: a gépet még számos további tesztnek kell alávetni.
A KAAN elnevezésű harci repülőgép "mérföldkőnek" tekinthető a török légierő fejlesztésében - közölte Haluk Görgün, a török hadiipari igazgatóság (SSB) vezetője az X közösségi platformon.
Törökországban a TUSAS helyi repülőgépgyártó 2017 óta dolgozik saját harci repülőgép fejlesztésén a BAE Systems brit hadiipari óriáscéggel együttműködésben.
Légiflottájának modernizálása érdekében Törökország nemrég írt alá megállapodást arról, hogy 40 darab F-16-os vadászbombázót vásárol az Egyesült Államoktól. Emellett Yasar Güler török védelmi miniszter tavaly novemberben közölte, Ankara tervezi, hogy 40 Eurofighter Typhoon harci repülőgépet is vásárol. A német-brit-olasz-spanyol gyártású Eurofighterek megvásárlása Berlin jóváhagyására vár a miniszter tájékoztatása szerint.
(MTI)