– Az, hogy az Egyesült Államok elnöke ilyen kifejezéseket használ egy másik állam vezetőjével szemben, valószínűleg nem sérti az államfőnket, Putyin elnököt – közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője, miután kiderült: Joe Biden szerdán őrült gazembernek (sob, azaz son of a bitch, kurva fia) nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnököt egy kampányeseményen San Franciscóban.
Putyin sajtótitkára úgy látta: aki ilyen kifejezéseket használ, az saját magát alacsonyítja le, és felhívta a figyelmet, hogy Putyin soha nem használt ilyen durva szavakat egy másik állam vezetőjére vonatkozóan.
Szerinte a Biden megjegyzése "valószínűleg valamiféle kísérlet volt arra, hogy hollywoodi cowboynak tűnjön".
Frissítés: Putyin: ez azt jelenti, hogy igazam volt
Vlagyimir Putyin szerint Joe Biden azért tett a személyét sértő kijelentést, mert ő "Oroszország számára előnyösebbnek" nevezte, ha Biden marad az Egyesült Államok elnöke. Az amerikai elnök sértő szavai csak megerősítik az ő igazát - tette hozzá.
"Mi ugye nemrég beszéltünk, és akkor ön azt kérdezte tőlem, hogy kit részesítenénk előnyben az Egyesült Államok jövendőbeli elnökeként" - felelt Putyin Pavel Zarubin újságíró kérdésére. "Azt mondtam, bármelyik elnökkel készek vagyunk dolgozni, de úgy vélem, számunkra, Oroszország számára Biden előnyösebb lenne. És abból ítélve, amit ő mondott rám, teljesen igazam volt, mert ez volt a megfelelő reakció arra, amit mondtam" - válaszolt Putyin mosolyogva.
Putyin hangsúlyozta: Biden nem mondhatta azt neki, hogy "Vologya ügyes vagy, köszönöm, sokat segítettél". "Értjük, hogy mi zajlik ott belpolitikai szempontból, és a reakció teljesen helyénvaló, ez pedig azt jelenti, hogy igazam volt" - tette hozzá az orosz államfő.
Putyin felhívta a figyelmet arra is, hogy Joe Bidenről és elődjéről, Donald Trumpról tett kijelentéseit az orosz, nem pedig az amerikai hallgatóságnak szánta. "Ön orosz újságíró, s ezért is kérdezte meg, hogy ki az előnyösebb számunkra. Mint ahogy már akkor is mondtam, most is megismételhetem: Biden" - mondta Putyin.
(Sky News - 24 nyomán)