A Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) szombaton bejelentette, hogy azonnal hatállyal visszavonta a katonai junta vezette Nigerre kivetett legtöbb büntetőintézkedését, a gazdaságiakat és az utazáskorlátozókat.
A közösség elnöke, Omar Alieu Touray a nigériai fővárosban, Abujában megtartott ülés után adott sajtónyilatkozatában elmondta, hogy a szankciókat csak azért vonták vissza, mert az egész térség számára megélhetési nehézségeket, áramellátási problémákat és humanitárius válságot okoztak, egyébként Niger az ECOWAS semmilyen követelését nem teljesítette. Egyúttal ismét arra kérte Niger, Burkina Faso és Mali katonai vezetését, hogy vizsgálják felül a szervezetből való kilépésre vonatkozó döntésüket, és ennek érdekében személyes egyeztetésre hívta meg képviselőiket.
Az ECOWAS arról is döntött, hogy Mali állampolgárai ismét betölthetnek szakmai tisztségeket a szervezetben. Mindazonáltal Guineára, amelynek élén szintén a katonaság vette át a hatalmat, bizonyos pénzügyi és gazdasági szankciókat kivetettek, másokat visszavontak. Nigerrel szemben néhány politikai, illetve bizonyos személyekkel szembeni célzott szankció érvényben marad.
A szervezet soros elnöki tisztségét betöltő nigériai elnök, Bola Tinubu a szombati ülésen azt is kijelentette, hogy a nyugat-afrikai térség stabilitása érdekében az ECOWAS-nak át kell tekintenie a tagországait érintő alkotmányos kérdésekhez való viszonyulását.
A három Száhel-övezeti ország, Niger, Burkina Faso és Mali januárban bejelentette, hogy kilép az addig 15 tagországot számláló ECOWAS-ból. Külön állásfoglalásaikban azzal érveltek, hogy az ECOWAS megsértette saját alapszabályát túlzó szankciók kivetésével, ideértve a határok lezárását az ezen országokban végrehajtott puccsok hatására.
Kilépésük nemcsak Nyugat-Afrika gazdasági-társadalmi életére volt negatív hatással, hanem a térségben aktív, az al-Kaida és az Iszlám Állam terrorszervezetekkel kapcsolatban álló iszlamista csoportok tevékenysége elleni nemzetközi erőfeszítéseket is megnehezítette.
(MTI)